Grynberg (Umicore) start met winstalarm

©Photo News

Umicore verlaagde zijn winstverwachtingen voor het lopende boekjaar door de crisis in de autosector. Dat gebeurde woensdagavond, uitgerekend de dag waarop Marc Grynberg het roer van Thomas Leysen overnam. De materiaaltechnologiegroep ziet de recurrente operationele winst dit jaar uitkomen op 360 miljoen euro. Bij de publicatie van een trading update voor het derde kwartaal drie weken geleden hanteerde Umicore nog een verwachtingsvork van 385-405 miljoen euro.

(tijd) - 'De hele autosector is in crisis', zegt woordvoerder Bart Crols. 'Sinds de publicatie van onze trading update voor het derde kwartaal op 23 oktober is de toestand voor de autoindustrie drastisch verslechterd.' Umicore is een van de drie grootste producenten van autokatalysatoren ter wereld. 'Wij merken de jongste weken een forse vermindering van de vraag naar autokatalysatoren', gaat Crols verder. 'Onze andere afdelingen blijven wel stabiel presteren.'

De crisis in de autosector woedde de afgelopen weken wereldwijd in alle hevigheid. In de VS kampen General Motors, Ford en Chrysler met ernstige liquiditeitsproblemen. Zij smeekten de voorbije dagen de Amerikaanse overheid om een reddingspakket voor de autosector, analoog aan dat voor de banksector. De Duitse GM-dochter Opel dringt ondertussen in Duitsland aan op staatssteun en de Franse autobouwer Renault schroeft zijn productie in het vierde kwartaal met een kwart terug. De Britse vereniging van autoconstructeurs schreef woensdag nog een brief naar de Britse regering om steunmaatregelen te vragen.

Eerdere prognose

Bij de publicatie van de trading update voor het derde kwartaal op 23 oktober bevestigde Umicore nog de winstprognose van 385-405 miljoen euro recurrente bedrijfswinst voor 2008. Die winstverwachting was amper twee maanden oud: Umicore trok zijn jaarverwachtingen eind augustus op na de publicatie van sterke resultaten voor het eerste halfjaar.

Daarvoor lag de verwachting op 365-390 miljoen euro. Die verwachting kwam tot stand na een uitstekend eerste kwartaal.

Met de winstwaarschuwing van woensdag ligt de winstprognose van Umicore opnieuw op het niveau van bij de publicatie van de jaarcijfers voor 2007. Toen voorspelde Umicore een stabiele operationele winst in 2008. In 2007 boekte Umicore een operationele winst van 359,1 miljoen euro.

De autokatalysatoren maken deel uit van de afdeling Precious Metal Products. Die was in het eerste halfjaar goed voor de helft van Umicores omzet en 35 procent van de recurrente bedrijfswinst (rebit).

PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud