Advertentie

HeidelbergCement ziet lagere bedrijfswinst in 2009

foto afp

De Duitse bouwmaterialengroep HeidelbergCement heeft volgens voorlopige cijfers over 2008 een omzet gerealiseerd van 14,2 miljard euro tegen 10,9 miljard in 2007. De forse stijging is vooral te danken aan de overname van Hanson. De bedrijfswinst zou boven de 2 miljard euro moeten uitkomen, tegenover 1,8 miljard euro het jaar voordien. Voor 2009 verwacht HeidelbergCement een lagere omzet en bedrijfswinst. De groep gaat ook niet-kernactiviteiten afstoten.

(tijd) - HeidelbergCement is tevreden over de in 2008 behaalde omzet en resultaten. Ze voldoen aan de eigen doelstellingen en werden behaald ondanks de moeilijke markt voor bouwmaterialen. Volgens de groep zijn ze te danken aan de succesvolle integratie van het in augustus 2007 overgenomen Hanson, de wereldwijd sterke marktpositie, het goede kostenbeheer en een stevige grondstoffenbasis.

De verkoop van cement en klinker steeg in 2008 van 87,9 tot 89 miljoen ton. De verkoop van aggregaten (zand en grind) groeide met ruim 66 procent tot 299 miljoen ton. De levering van beton nam toe van 32,7 tot 44 miljoen kubieke meter.

HeidelbergCement is zijn financiële structuur aan het reorganiseren, met de bedoeling de kapitaalbasis te versterken en de financiering op langere termijn veilig te stellen. Tegen midden 2009 wil de groep een oplossing op lange termijn hebben. Om de schuld te verminderen gaat HeidelbergCement de komende twee tot drie jaar ook bepaalde niet-kernactiviteiten afstoten. Zo werden in Duitsland al voorbereidingen getroffen om de kalksteenactiviteiten van de hand te doen.

Voor 2009 geeft HeidelbergCement geen becijferde prognose. De groep zegt wel tengevolge van de wereldwijde economische crisis een omzetdaling te verwachten en een negatieve impact op het bedrijfsresultaat. De groep zal wel de kosten goed onder controle houden, in het kader van het 'Fitness 2009'-programma, en denkt ook te kunnen profiteren van haar sterke positie in groeimarkten en dichtbevolkte regio's.

In de tweede jaarhelft van 2009 verwacht HeidelbergCement gunstige effecten van economische programa's overal ter wereld die focussen op wegenbouw en infrastructuurprojecten. Beide sectoren samen vertegenwoordigen zowat 60 procent van HeidelbergCements verkoop van aggregaten en 50 procent van de cementleveringen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud