Advertentie

Jensen-Group presteert beter dan verwacht in 2006

De producent van industriële wassystemen Jensen-Group, het voormalige LSG, heeft in 2006 een nettowinst uit voortgezette activiteiten van 5,2 miljoen euro gerealiseerd, evenveel als de nettowinst van vorig jaar.

(tijd) Dat die winst na de afsplitsing van de divisie lichte wasmachines in juli vorig jaar stabiel bleef is vooral te danken aan de forse groei van de "Heavy Duty Laundry"-activiteiten van de groep. Per aandeel kwam de winst uit op 0,62 euro. Jensen-Group doet het daarmee beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf stelt voor een brutodividend van 0,25 euro per aandeel uit te keren over 2006. Het is de eerste keer in zes jaar dat de groep nog een dividend uitkeert.

LSG veranderde in oktober vorig jaar zijn naam in Jensen-Group nadat het enkele maanden voordien zijn afdeling lichte wasmachines (Commercial Laundry Division of CLD) voor 59 miljoen euro had verkocht aan het Amerikaanse Alliance Laundry Systems. Na deze verkoop - die een meerwaarde opleverde van 27,3 miljoen euro - is de productie van grote industriële wassystemen de enige activiteit van Jensen-Group.

Deze diensten, ook wel de "heavy duty laundry"- of HDL-activiteiten genoemd, zagen hun omzet afgelopen jaar met 20,8 procent groeien tot 175,3 miljoen euro. "Vooral in Europa realiseerden we een sterke omzetgroei," legt financieel directeur Erik Vanderhaegen uit. "Belangrijkste drijfveer voor deze groei is het verdere herstel van onze horeca-tak". Hotelketens en toeristische bedrijven, zoals bijvoorbeeld uitbaters van cruiseschepen, behoren immers tot de belangrijkste klanten van Jensen-Group. "Ook onze industriële activiteiten (o.m. reinigen van uniformen) konden weer aanknopen met groei, terwijl healthcare-divisie (ziekenhuizen en rustoorden) stabiel bleef."

De bedrijfswinst steeg met 55,2 procent tot 9,1 miljoen euro. De courante bedrijfswinst komt uit op 12,9 miljoen euro. In dat cijfer zijn bepaalde kosten niet opgenomen, zoals voorzieningen voor de verhuis van de Britse Jensen-fabriek naar de VS of voor een extra pensioenlast in Duitsland.

De nettowinst voor de "heavy duty laundry"-activiteiten steeg van 2,4 miljoen euro in 2005 tot 5,2 miljoen euro dit jaar. Als de meerwaarde van 27,3 miljoen euro die Jensen-Group boekte op de verkoop van zijn divisie lichte wasmachines mee in de cijfers wordt opgenomen, komt de geconsolideerde nettowinst uit op 32,5 miljoen.

Ook 2007 ziet er veelbelovend uit, klinkt het bij Jensen-Group. "Ons orderboek was eind vorig jaar al 36 procent hoger dan aan het einde van 2005," zegt Vanderhaegen. De financieel directeur wijst er wel op dat de terugval van de dollar en hogere grondstofprijzen wat kunnen wegen op de resultaten. Een omzetgroei van 20 procent lijkt er dit jaar ook niet in te zitten. "We merken dat we nu op al onze markten sterk presteren," zegt gedelegeerd bestuurder Jesper Munch Jensen. "Maar onze concurrenten doen het ook goed. We verwachten voor dit jaar een terugkeer naar een normaal groeiritme."

Plannen voor een beursexit heeft Jensen-Group vooralsnog niet. "Na de verkoop van de CLD-tak hebben we weer een stabiele activiteit, zodat men zich beter een idee kan vormen van wat de echte waarde van het bedrijf kan zijn," legt Vanderhaegen uit. Het is dus best mogelijk dat er vroeg of laat een potentiele overnemer opduikt voor Jensen-Group. "We staan open voor een eventuele overname, maar we gaan er niet naar op zoek," zegt de financieel directeur daarover.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud