Advertentie

Koers Cumerio schiet hoger na sterke cijfers en vooruitzichten

De kopergroep Cumerio stijgt op Euronext Brussel met bijna 8 procent. Cumerio verraste de markt met uitstekende vooruitzichten voor 2007. Het bedrijf rekent voor dit jaar op een recurrente bedrijfswinst van 70 à 75 miljoen euro.

(tijd) 'De analistenconsensus lag op 56 miljoen euro', zegt woordvoerder Frank Vandenborre.

Analisten trekken hun advies voor het aandeel massaal op. 'Door de hogere visibiliteit voor 2007 trekken we ons advies op van accumulate tot buy bij een koersdoel van 22,5 euro', aldus Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities. Bank Degroof verhoogt zijn advies van hold tot accumulate.

Door de sterke cijfers is Cumerio ook gul voor zijn aandeelhouders. Het dividend stijgt van 60 tot 70 eurocent per aandeel en het bedrijf zet zijn inkoopprogramma voor eigen aandelen voort.

Cumerio publiceerde voorbeurs zijn jaarrapport. Daaruit bleek dat de nettowinst en de recurrente bedrijfswinst over 2006 wat boven de eigen doelstellingen uitkwam. Cumerio haalde in 2006 een recurrent bedrijfsresultaat (rebit) van 93,8 miljoen euro, 35 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg 70 procent tot 72,5 miljoen.

De grootste verrassing was echter de guidance voor 2007, die de stoutste analistenramingen overtreft door de verbetering van de markt voor koperproducten en door de hoger dan verwachte TC/RC/PP, de belangrijkste inkomstenbron van koperraffinage.

TC/RC (Treatment & Refining Charges) is de premie die Cumerio ontvangt van de mijnen voor de verwerking van onzuivere koperconcentraten tot puur koper. Daarbovenop ontving cumerio nog een extraatje, de zogenaamde PP(price participation) omdat het in zijn contracten met de mijngroepen een clausule inbouwde dat het ook zou profiteren indien de koperprijs een bepaald niveau overschreed. De totale TC/RC/PP kwam in 2006 uit op 31 dollarcent per pond. De commerciële voorwaarden die Cumerio in 2006 met de mijngroepen kon afsluiten waren uitzonderlijk goed. Dat komt doordat de markt heel krap was. Hoe meer vraag naar koper, en hoe meer koperproductie door de mijnen, hoe beter de onderhandelingspositie van kopersmelters.

Voor 2007 zal de TC/RC/PP een pak minder zijn maar toch beter dan verwacht. Analisten rekenden op 19 a 22 dollarcent per pond. 'Het cijfer zal aan de bovenkant liggen. We doen beter dan de markt, waar de referentiewaarde is vastgelegd op 15,8 dollarcent, exclusief PP weliswaar. Dat komt omdat een aantal contracten van twee jaar hebben lopen waarop de goede voorwaarden van 2006 gelden.'

De afdeling Koperproducten, heel wat kleiner dan raffinageafdeling, is de andere grote verrassing. In het eerste halfjaar van 2006 leed de verkoop van koperproducten onder de hoge koperpijs doordat klanten op zoek gingen naar alternatieve materialen. Bovendien waren de premies die Cumerio ontvangt voor de afwerking van producten te laag in vergelijking met energiekosten en de kosten voor het hogere werkkapitaal (als gevolg van de hoge koperprijzen).

In het tweede halfjaar werd die situatie rechtgezet. 'In West-Europa merkten we in de tweede jaarhelft een verbetering van de vraag ondanks hoge koperprijzen en we rekenden onze klanten een extra premie aan. 'We hebben betere premies en betere betalingsvoorwaarden in de contracten kunnen opnemen'. De hogere premies zijn onder andere het gevolg van de sluiting van een Britse koperdraadfabriek van concurrent Prysmian. Daardoor verdwijnt zo'n 150.000 ton koperdraad van de markt terwijl de vraag op peil blijft.

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud