Kovats ziet geen hindernissen meer voor Cumerio-deal

De Weense miljardair Mirko Kovats, hoofdeigenaar en topman van de Oostenrijkse holding A-Tec, ziet geen hindernissen meer voor een geslaagde overname van de Belgische koperproducent Cumerio door diens Duitse sectorgenoot Norddeutsche Affinerie (NA).

(reuters/tijd) - In een interview met het blad Wirtschaftswoche zegt Kovats: 'We zitten midden in de onderhandelingen, daar kan ik weinig over zeggen. Maar er zijn mijns inziens geen ernstige kwesties meer te bespreken. Natuurlijk moeten de mededingingsautoriteiten nog hun fiat geven. Dat vraagt tijd en dat kan men niet forceren.'

Kovats benadrukt ook dat NA niet verplicht zal worden Montanwerke Brixlegg, de koperdivisie van A-Tec, te kopen om zijn overnameplannen met Cumerio te kunnen waarmaken. A-Tec is met een participatie van 15 procent de belangrijkste aandeelhouder van NA. Toen NA eind juni een vriendelijk bod van 30 euro per aandeel (777 miljoen euro in totaal) op Cumerio aankondigde, begon Kovats met A-Tec een belang op te bouwen in de Belgische groep. Hij verwierf al snel een minderheidsbelang van 25 procent, voldoende om het bod van NA te blokkeren. De merkwaardige zet van Kovats riep heel wat vragen op. Een vaak geopperde mogelijkheid was dat hij Brixlegg, de koperdivisie van A-Tec, in de fusiegroep NA/Cumerio wilde inbrengen. In dat scenario kon NA-topman Werner Marnette zich maar moeilijk vinden, bleek onlangs in een interview met De Tijd.

Nu verklaart Kovats dat hij Brixlegg niet wil opdringen aan NA en Marnette. 'Als Marnette het bedrijf op een dag wil hebben, graag. Zo niet, dan worst Brixlegg geen breekpunt voor de Cumerio-deal. Dat is niet meer aan orde, we zijn daarover tot een akkoord gekomen', klinkt het. Kovats benadrukt voorts dat hij niet in de weg is gaan staan van NA door een blokkeringsminderheid te kopen in Cumerio. 'Werner Marnette heeft me tweemaal bezocht in Wenen', zegt de Oostenrijker. 'We hebben goede gesprekken gehad. Ik wil de kopergroep. Ik streef ernaar het belang van A-Tec in NA op te trekken van 15 tot 29 procent en meer inspraak te krijgen. Maar Marnette en ik willen hetzelfde, en ik heb hem al aangeboden om zijn contract als NA-topman te verlengen als alles tot een goed einde wordt gebracht.'

Een fusie van NA en Cumerio zou het derde koperconcern ter wereld creëren, met een jaarlijkse omzet van ruim 9 miljard euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud