Luc Tack grijpt de macht bij Picanol

Picanol ©Photo News

De West-Vlaamse textielbaron Luc Tack wordt na de recente kapitaalverhoging bij Picanol de abolsute nummer één van het West-Vlaamse bedrijf. Tack is veruit de belangrijkste aandeelhouder en wordt nu ook gedelegeerd bestuurder. De familie-Steverlynck is de controle over het bedrijf defintief kwijt.

(tijd) - De kapitaalverhoging en de gewijzigde aandeelhoudersstructuur leidt tot een heuse stoelendans binnen Picanol, dat weefgetouwmachines maakt.

De huidige ceo Chris Dewulf wordt opzij geschoven. Die had volgens een persbericht eerder al aangegeven die positie te zullen neerleggen als hij 60 jaar werd en dat is in augustus het geval. Dewulf blijft wel in de Raad van Bestuur en zal in 2010 zelfs voorzitter worden ter vervanging van Luc Van Nevel. Ook Luc Tack krijgt zoals verwacht een plaats in de Raad van Bestuur. Hij vervangt Stefaan Haspeslagh.

Dominante aandeelhouder

Tack is na de kapitaalverhoging de dominante aandeelhouder van het bedrijf. Via zijn vennootschappen Oostrotex en Symhony Mills heeft Tack een rechtstreeks belang van 68,32 procent. Bovendien bezit hij samen met Patrick Steverlynck de helft van STAK Picanol, dat een belang van 18,77 procent aanhoudt.

Dat alles betekent dat de free float van Picanol nog amper 12,91 procent bedraagt.

Symbolische eurocent

Picanol rondde eerder deze week zijn kapitaalverhoging (met voorkeurrecht) van 15 miljoen euro af. Zo'n 90 procent van de voorkeurrechten werden uitgeoefend. Aandeelhouders die niet wouden intekenen, konden hun voorkeurrechten op de beurs verhandelen. Die handel was echter zo illiquide dat ze met hun papiertjes bleven zitten. 

Op voorhand was al vastgelegd dat Luc Tack de resterende voorkeurrechten na afloop zou opkopen tegen een symbolische eurocent per stuk om zo te garanderen dat de kapitaalverhoging voor 100 procent zou zijn geslaagd. Dat gebeurde ook maar opmerkelijk is dat Tack zich daar een groot voordeel mee deed. Die ene eurocent was namelijk slechts een fractie van de theoretische waarde van een voorkeurrecht.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud