Marineschepen en luchtbruggen

Een overzicht van de 'evacuaties' die luchtvaartmaatschappijen, touroperators en overheden opzetten om gestrande reizigers terug thuis te brengen.

 • Groot-Brittannië zet marineschepen in om Britten te repatriëren die op het Europees continent geblokkeerd zitten, verklaarde premier Gordon Brown. Er zitten zowat 150.000 Britten vast in het buitenland.

  In de loop van de dag zou het amfibieschip HMS Ocean in het Kanaal aankomen. Het lichte helikopterdekschip HMS Ark Royal vaart in de loop van de dag uit. De HMS Albion vaart naar Spanje om daar troepen op te halen die daar gestrand zijn op de terugweg uit Afghanistan.

  Brown bevestigde dat Spaanse luchthavens als hub zullen dienen om passagiers terug te brengen naar Groot-Brittannië. Het ferryverkeer per boot en trein over en onder het Kanaal wordt opgevoerd.
 • De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair evacueert zijn klanten met schepen en bussen. Om 20.30 uur vertrekt een door Finnair afgehuurd schip uit Helsinki naar Tallin, dinsdag op hetzelfde uur nog een. Vanuit de Estse hoofdstad gaat het dan per bus naar Berlijn. Heel de trip duurt 34 uur, aldus het communiqué. In Berlijn moeten de klanten dan hun plan trekken om hun uiteindelijke bestemming te bereiken.
 • Touroperator Thomas Cook Belgium legt luchtbruggen in naar de luchthavens van Napels (Italië), Gerona (Spanje) en Lissabon (Portugal). Vanuit Noord-Afrika en de Canarische eilanden worden de vakantiegangers daarheen gevlogen, vanwaar ze verder reizen per bus naar België.

  Thomas Cook Belgium annuleert tevens alle heenreizen tot en met woensdag 21 april. Het gaat om pakketreizen, citytrips per vliegtuig, begeleide rondreizen, cruises en naakte vliegtuigreizen. 'Voor sommige mensen is al de helft van hun vakantie in het water gevallen, het heeft dan geen zin meer om nog te vertrekken', aldus de woordvoerder.
 • Omwille van het verstoorde luchtverkeer zullen er deze week 80.000 bijkomende plaatsen beschikbaar zijn op de Eurostartreinen tussen Parijs en Londen. Dat laten de Franse spoorwegen (SNCF) maandag weten.

  'Tussen Parijs en Londen, zullen we deze week 80.000 bijkomende plaatsen hebben, bovendien zullen we ook een inspanning leveren voor de prijzen', zo zei de topman van de SNCF, Guillaume Pepy, maandag op de Franse radio. Zondag liet de spoorwegmaatschappij al weten dat er maandag 5.000 bijkomende plaatsen beschikbaar zullen zijn richting Londen.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud