Meer en meer beweging in luchtverkeer

Het vliegverkeer komt meer en meer op gang, nadat het dagen lam lag door de vulkaanuitbarsting in IJsland. In Europa zijn woensdag meerdere luchtruimen en luchthavens weer opengegaan. Volgens Eurocontrol is 75 procent van het luchtverkeer operationeel.

(belga) - Dinsdagavond werd het Britse luchtruim weer vrijgevegen, woensdagmorgen ook het Duitse.

Het Noorse luchtruim wordt om 14.00 uur vrijgegeven, wellicht tot donderdag 02.00 uur. Denemarken laat vanaf 11.00 uur tot zeker donderdag 02.00 uur weer vliegverkeer toe.

In Nederland ligt Eindhoven Airport overwegend stil omdat lagekostenmaatschappij Ryanair nog niet vliegt. Het is woensdagochtend wel een drukte van belang op Schiphol. Veel mensen zijn naar de luchthaven gekomen om een vlucht te nemen of hebben de hoop dat te doen. Vooral in terminal 2, waar Europese vluchten vertrekken, staan lange rijen.

Japanse luchtvaartmaatschappijen kondigen de herneming aan van vluchten naar Europa.

'Het luchtruim boven 20.000 feet is volledig open voor het luchtverkeer. Hetzelfde geldt voor vrijwel het volledige luchtruim onder de 20.000 feet', meldt Eurocontrol woensdag.

Intensiteit

Het gevaar voor nieuwe aswolken lijkt bovendien weg te ebben. Sinds zaterdag heeft de uitbraak van de vulkaan Eyjafjallajokull bijna tachtig procent aan intensiteit ingeboet, zo heeft woordvoerster Ingveldur Thordardottir van de IJslandse civiele bescherming woensdag gezegd.

Bovendien bevindt de aswolk zich beneden de 3 km hoogte, mogelijk nog lager.

De woensdagmorgen naar Zuid-Europa georiënteerde winden die de wolk voortstuwen, draaien in de loop van de dag naar het zuidwesten en de Atlantische Oceaan, aldus de woordvoerster

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud