Megafusie in Amerikaanse mijnsector

De Amerikaanse mijngroep Freeport McMoRan Copper & Gold (FCX) wil zijn sectorgenoot Phelps Dodge overnemen voor 25,9 miljard dollar. Als de overname wordt geconcretiseerd, ontstaat één van de grootste kopermijngroepen ter wereld, naast het Chileense Codelco.

(belga) De acquisitie zou deels in aandelen en deels in cash geld worden gefinancierd.

'Samen zullen FCX en Phelps Dodge het formaat, de managementscapaciteiten en financiële sterkte bezitten om hen toe te laten hun bestaande operaties te verbeteren en hun groei te versnellen', aldus topman Richard Adkerson van FCX. Hij verwijst voor de groei onder meer naar 'nieuwe ontwikkelingsprojecten, nieuwe exploraties en nieuwe overnames'.

De fusiegroep zou een omzet vertegenwoordigen van 16,6 miljard dollar. De winst voor belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen zou ruim 7 miljard dollar bedragen.

Volgens het overnamevoorstel betaalt FCX per aandeel van Phelps Dodge 88 dollar en 0,67 eigen aandelen. Dat is samen een derde meer dan de slotkoers van Phelps Dodge afgelopen vrijdag. In de nieuwe constellatie zullen de aandeelhouders van Phelps ongeveer 38 pct van het kapitaal controleren.

De raden van bestuur van de twee groepen hebben het licht voor de overname al op groen gezet. De aandeelhouders moeten dat nog doen, net als de concurrentie-autoriteiten. Verwacht wordt dat de transactie in het eerste trimester van 2007 zal worden afgerond.

Freeport McMoRan Copper & Gold is één van de belangrijkste leveranciers van koper en goud in de wereld. De groep bezit onder meer filialen in Spanje en Indonesië, waaronder de mijn van Grasberg, één van de grootste ter wereld. Phelps Dodge is een belangrijke producent van koper en van molybdeen dat gebruikt wordt in legeringen.

De mijnsector is aan een consolidatiebeweging bezig, nu de prijzen voor metalen op recordhoogtes staan. Dat is het gevolg van de grote vraag naar metalen, onder meer in de snelgroeiende economieën China en India.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud