Advertentie

Melexis geeft verkapte winstwaarschuwing

Françoise Chombar en Rudi De Winter, de twee gedelegeerd bestuurders van Melexis ©Photo News

Melexis heeft er opnieuw een zwak kwartaal opzitten, en verlaagt zijn omzet- en winstverwachtingen voor het volledige boekjaar aanzienlijk. Voorts dreigt de producent van chips voor de autosector in het tweede kwartaal hogere interestlasten te moeten betalen door het breken van een schuldconvenant en boekt het een nieuwe waardevermindering op zijn portefeuille CDO's (herverpakte bedrijfsobligaties).

Melexis wordt als toeleverancier aan de autosector zwaar getroffen door de crisis: in het eerste kwartaal van 2008 boekte het bedrijf nog een nettowinst van 8,4 miljoen euro (20 cent per aandeel). De resultaten zijn slechter dan analisten verwacht hadden.

Verder geeft Melexis nog maar eens een verkapte winst- en omzetwaarschuwing. Nog maar eens, want ook voor de crisis in alle hevigheid losbarstte, moest Melexis al op regelmatige basis toegeven dat eerder gemaakte prognoses te optimistisch waren. De vooruitzichten van bij de publicatie van de jaarresultaten in februari worden ingeslikt.

Toen hoopte Melexis nog op een jaaromzet van 'ten minste 155 miljoen euro' en een bedrijfswinst van 'ten minste 22 miljoen euro', nu geeft het enkel nog afzonderlijke vooruitzichten voor het tweede, het derde en het vierde kwartaal. Samengeteld levert dat een verwachte jaaromzet van 118 miljoen euro op (-24% tov eerdere prognose) en bedrijfwinst van 10 miljoen euro (-54,4% tov eerdere prognose), rekende KBC Securities-analist Nico Melsens uit.

Schuldconvenanten

Melexis breekt ook de belofte dat de schuldconvenanten (voorwaarden opgelegd door de kredietverstrekker waaraan de kredietnemer moet voldoen wil hij zijn financiering niet in het gedrang laten komen) niet zouden gebroken worden.

'Een inbreuk op een convenant kan in het volgende kwartaal mogelijk aanleiding geven tot verhoogde interesten op een gedeelte van de uitstaande schuld', staat in het persbericht te lezen.

Om welke convenant het gaat is niet duidelijk. Tegelijkertijd kocht het bedrijf in het eerste kwartaal opnieuw 22.230 aandelen in, aan een gemiddelde prijs van 4,98 euro. Dat brengt het totale aantal eigen aandelen op 1.725.943.

CDO's

Melexis moest ook een nieuwe waardevermindering boeken op de CDO-portefeuille (herverpakte bedrijfsobligaties) die het in 2006 van huisbankier KBC kocht. In het vierde kwartaal werd al 4,25 miljoen euro afgeboekt, daar komt nu een minwaarde van 627.000 euro bovenop.

De CDO-portefeuille, die een nominale waarde heeft van 15 miljoen euro, stond op het einde van het eerste kwartaal dus nog aan 10,1 miljoen euro in de boeken. De marktwaarde ligt wellicht een stuk lager: in het jaarverslag stond een marktwaarde van 871.409 euro vermeld.

Voorzitter Roland Duchatelet zei eerder deze week op de algemene vergadering dat de CDO-portefeuille geen portefeuille rommelkredieten is. 'Als de economische toestand zich nu wat normaliseert, kan er opnieuw een markt komen voor de CDO's, en mogelijk kunnen we op het einde van de looptijd nog meerwaarde boeken.' De producten lopen af in 2016-2017.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud