Advertentie

Merkel zegt Opel steun toe

©AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op televisiezender ADR verzekerd dat autoconstructeur Opel steun zal krijgen. 'Wij zullen als overheid helpen, dat is duidelijk', verklaarde Merkel zondag.

(tijd/belga) - Zo duidelijk was Duitse overheidssteun in het verleden echter niet. Merkel was nooit een grote voorstander van staatssteun. Te veel onduidelijkheden over de toekomst van Opel en over de intenties van het Amerikaanse moederbedrijf GM zorgden voor een negatief beeld bij de bondskanselier. Ze wou vooral garanties over de leefbaarheid van het bedrijf. De staatssteun mag slechts 'een brug' vormen om de financiële crisis te overleven.

Bovendien stelde ze zonder een blad voor de mond te nemen dat een verlies van Opel geen 'systeemrisico' inhoudt voor Duitsland, ook al werd ze hierin tegengesproken door een Duits onderzoeksinstituut. Dat rekende uit dat een bankroet van Opel de overheid 6,5 miljard euro kan kosten, inclusief de uitgaven voor de werklozen. GM vraagt daarentegen 3,3 miljard euro, maar voorziet eveneens een reeks ontslagen.

Merkel lijkt haar houding nu dus te hebben verzacht. Alvorens concrete plannen op tafel te leggen, wil Merkel eerst duidelijkheid over de Amerikaanse plannen voor het moederbedrijf General Motors. De scheiding van GM moet immers georganiseerd worden en er moet een investeerder gevonden worden. Pas dan kan de overheid garanties verstrekken. Merkel trekt op 31 maart naar de zetel van Opel in Rüsselsheim.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud