Miljoenenfraude Antwerp Shiprepair zet 630 banen op de helling

Het scheepsherstellingsbedrijf Antwerp Shiprepair stevent af op een faillissement. Er zijn rechtstreeks 180 en onrechtstreeks 450 banen in gevaar. De firma is voor 10 miljoen euro opgelicht door zijn gedelegeerd bestuurders. Ze hebben het bedrijf ook opgezadeld met zo'n 7 miljoen euro belastings- en RSZ-schulden.

(tijd) Het Antwerpse gerecht heeft vorige week dinsdag de toplui van Shiprepair, Harry Van Achteren en Jozef Smolderen, aangehouden. 'Sindsdien proberen we te achterhalen wat hen wordt aangewreven, maar er is een volledige geheimhouding', zegt Eddy Goovaerts van ABVV Metaal.

De Tijd achterhaalde dat Shiprepair in zeer slechte papieren zit. Van Achteren en Smolderen hebben de voorbije twee jaar systematisch geld versluisd naar een twintigtal andere bedrijfjes met stromannen. Ze hebben systematisch kosten aangerekend aan Shiprepair waardoor nu een put van 10 miljoen euro gaapt bij het scheepsherstellersbedrijf.

Er zijn ook voor zo'n 5 miljoen euro openstaande belastingschulden en nog eens 2 miljoen euro RSZ-schulden. Zowel de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) als de sociale inspectie heeft dossiers geopend tegen Shiprepair. De verdachte toplui zouden ook een systeem van zwartwerk met arbeiders uit Portugal georganiseerd hebben. LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud