Advertentie
Advertentie

Nettowinst CFE stijgt bijna 60 procent in 2006

De Belgische bouwgroep CFE, die voor bijna 47 procent in handen is van het Franse Vinci, heeft over 2006 goede resultaten geboekt. De nettowinst steeg met 59,6 procent tot 40,7 miljoen euro, wat meer is dan analisten gemiddeld hadden verwacht (38,3 miljoen euro).

(tijd) De stijging is ook groter dan de 30 tot 33 procent die CFE in maart 2006 had vooropgesteld. CFE stelt voor een brutodividend uit te keren van 16 euro per aandeel, dat is 52 procent meer dan de 10,50 euro over 2005. De pool multitechnieken van CFE bekijkt momenteel een aantal overnames in Belgie. Voor 2007 stelt de groep een 'uitgebalanceerde groei van de omzet en het resultaat' in het vooruitzicht.

De geconsolideerde omzet van CFE steeg in 2006 met 19,3 procent tot 1.164 miljoen euro. Alle divisies droegen tot de omzetstijging bij, maar de absolute omzettoename was het grootste bij de 50 procent-baggerdochter DEME. De omzetstijging van de pool Bouw was hoofdzakelijk te danken aan Van Wellen, waarin CFE zijn belang van 50 op 100 procent bracht. Een opvallende stijging van 33 procent kende voorts de pool Multitechnieken.

De bedrijfskasstroom (ebitda) kwam uit op 125,5 miljoen euro tegen 90 miljoen euro in 2005. De ebitda-marge verbeterde van 9,2 tot 10,8 procent. De operationele winst (ebit) steeg met 26 procent, van 52,2 miljoen tot 65,9 miljoen.

Tot de nettowinst van 40,7 miljoen euro leveren alle divisies een grotere bijdrage dan in 2005. De nettowinst van de pool Bouw bedraagt 6,2 miljoen euro (tegen 5 miljoen in 2005), die van Vastgoedontwikkeling en -beheer is verdubbeld tot 7,6 miljoen euro (onder meer door de verkoop van het project Dome in het Groothertogdom Luxemburg), DEME draagt 23,4 miljoen euro bij (tegen 17,4 miljoen) en Multitechnieken 2,4 miljoen euro (tegen 1 miljoen). Binnen Multitechnieken werd de elektrische installateur Vanderhoydoncks weer winstgevend. De nettowinst per aandeel bedraagt 68,9 euro, tegen 43,8 euro een jaar eerder.

Op 1 januari was het totale orderboek van CFE, waarin dit van DEME voor 50 procent is opgenomen, 1.425 miljoen euro groot tegen 1.272,5 miljoen begin 2006. De sterkste groei, met meer dan 100 miljoen euro, doet zich voor bij de Bagger- en Milieuwerken (DEME), maar ook het orderboek van de pool Bouw is ruim 40 miljoen euro aangezwollen.

Op de persconferentie over de jaarresultaten zei gedelegeerd bestuurder Renaud Bentegeat dat CFE voor zijn pool Multitechnieken verscheidene overnamemogelijkheden bekijkt, in diverse streken in Belgie. Een dossier is verder gevorderd. 'Multitechnieken vormt een natuurlijke aanvulling van onze verschillende activiteiten. Wij hopen op diverse overnames dit jaar', aldus Bentegeat. Als overnamedoelwitten bekijkt CFE bedrijven die in 'speciale bouwtechnieken' actief zijn (verwarming, airco) of sectorgenoten van Engema, dat zich bezighoudt met voedingslijnen voor het spoor en treinsignalisatie. Met de kapitaalverhoging van november, die 46,8 miljoen euro opbracht, beschikt CFE over voldoende middelen. Binnen de pool Multitechnieken plant CFE ook de opening van een tweede Voltis-winkel in Waterloo. De eerste Voltis, een doehetzelfzaak voor elektrisch materieel, bevindt zich in Louvain-la-Neuve.

CFE kijkt ook naar vastgoedprojecten in Centraal- en Oost-Europa. De groep heeft reeds dochterondernemingen in Polen, Hongarije en Slowakije en heeft nu ook CFE Romania opgericht. Bentegeat sluit niet uit dat daar in de toekomst ook nog Bulgarije bij komt. Verdere expansie ziet hij in de eerste plaats in EU-landen.

Voor 2007 geeft CFE geen becijferde vooruitzichten. 'Het hoge niveau van het orderboek, de groei van de productiecapaciteiten in het baggeren en het perspectief dat het vastgoedproject "Jardins de la Couronne Bureaux" zou verkocht kunnen worden, laten toe voor 2007 een uitgebalanceerde groei van de omzet en het resultaat te voorzien', luidt het in het persbericht. Volgens voorzitter Philippe Delaunois mag een eencijferige groei van de nettowinst worden verwacht.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud