Advertentie

'Nog geen definitieve beslissing over jobverlies bij Airbus'

Er is nog geen definitieve beslissing genomen over het schrappen van banen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering dinsdag gezegd.

(belga) Eerder op de dag zei de Franse premier Dominique de Villepin op de zender RTL dat er bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus mogelijk 10.000 jobs zullen geschrapt worden.

De woordvoerder benadrukte nog dat het vrijdag geplande overleg tussen de Franse president Jacques Chirac en de Duitse kanselier Angela Merkel "geen top over Airbus" zal zijn.

De speculaties rond het herstructureringsplan bij Airbus, dat oorspronkelijk vandaag/dinsdag zou worden voorgesteld, blijven ondertussen de ronde doen. De bekendmaking van het plan werd uitgesteld bij gebrek aan overeenstemming tussen de Europese partners over de werkverdeling voor het nieuwe vliegtuig, de A350 XWB (foto).

Tom Enders, de co-topman van EADS (de moedermaatschappij van Airbus), wilde eerder dinsdag de uitlatingen van de Villepin niet bevestigen. "Pijnlijke klappen zijn onafwendbaar", zei hij. "We moeten de lasten, maar ook de toekomstkansen, zo goed mogelijk verdelen."

Volgens de Süddeutsche Zeitung zou de Duitser Enders zich tegen het plan van de Franse voorzitter van Airbus en co-voorzitter van EADS Louis Gallois inzake de A350 gekant hebben, omdat het volgens hem Duitsland benadeelt.

De Financial Times Deutschland van zijn kant weet op basis van bronnen dicht bij het dossier dat autoconstructeur en grote aandeelhouder van EADS, DaimlerChrysler, weigerde het plan goed te keuren. DaimlerChrysler weigerde commentaar te geven.

Een andere krant, Bild, stelde dinsdag dat twee van de zeven Duitse vestigingen van Airbus verkocht zouden worden volgens het herstructureringsplan. Dat zou gevolgen hebben voor de zowat 3.500 werknemers in die vestigingen, in Varel en Nordenham. Airbus stelt in Duitsland 23.000 mensen tewerk. In Frankrijk zouden de vestiging in Meaulte (1.200 werknemers) en delen van de site in Saint Nazaire verkocht worden, aldus nog Bild.

De Spaanse regering zei bij monde van minister van Industrie Joan Clos dat ze ervan uitgaat dat "het plan geen grote impact zal hebben op de werkgelegenheid in Spanje". In Spanje werken meer dan 8.000 mensen voor Airbus.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud