Norddeutsche en A-Tec praten over Cumerio

De Duitse koperproducent Norddeutsche Affinerie (NA) en de Oostenrijkse holding A-Tec gaan donderdag praten over Cumerio. NA bracht vorige week een bod uit op Cumerio. A-Tec bouwde ondertussen een belang op van 15,1 procent in NA en 17,5 procent in Cumerio en wil in het dossier 'gehoord worden'. Volgens topman Luc Delagaye van Cumerio vormt A-Tec geen bedreiging voor de fusie.

(tijd) Algemeen directeur Werner Marnette van de Duitse koperproducent Norddeutsche Affinerie praat donderdag in Wenen met grootaandeelhouder Mirko Kovats van de Oostenrijkse holding A-Tec over 'de industriële logica' van de overname van Cumerio. NA verklaarde een week terug 777 miljoen euro veil te hebben voor de Belgische koperproducent of 30 euro per aandeel. De deal gaat door als NA 80 procent heeft.

Kovats verzet zich naar eigen zeggen niet tegen de fusie en wil het samengaan tussen NA en Cumerio niet blokkeren. Hij wil enkel overtuigd worden dat het een goede deal is. 'Marnette gaat hem', volgens een NA-woordvoerder, 'de NA-strategie uitleggen'. Kovats liet in een Duitse krant optekenen dat als men hem overtuigt dat de fusie zin heeft, hij bereid is NA te steunen.

Vorige week stuurde A-Tec nog tegenstrijdige berichten de wereld in. Volgens de woordvoerder is koper, in tegenstelling tot engineering, niet langer een kernactiviteit en is A-Tec van plan zijn koperrecycleerbedrijf Montanwerke Brixlegg te verkopen of in een groter geheel onder te brengen in ruil voor een belang in die groep. Kovats corrigeerde prompt door formeel te stellen dat hij zijn koperdivisie onder geen beding van de hand doet. Velen gaan ervan uit dat Kovats een rol wil spelen in de consolidatie van de kopersector en plannen heeft om zijn koperdivisie onder te brengen in de nieuwe fusiegroep Cumerio/NA.

Topman Luc Delagaye van Cumerio twijfelt niet aan de slaagkansen van de fusie met NA. 'NA/Cumerio is een prachtig project waar ik nog altijd achter sta. Als A-Tec daar een rol wil in spelen, hoeft dat geen bedreiging te vormen voor de fusie. Ze kan sowieso nog doorgaan. Alles hangt af van de manier waarop onderhandeld wordt. Op een bepaald ogenblik moet men om de tafel gaan zitten.'

Delagaye laat uitschijnen dat de modaliteiten nog veranderd kunnen worden en dat een eventuele deal met drie - waarbij A-Tec zijn koperdivisie inbrengt - zeker niet slechter hoeft te zijn dan een deal met twee. 'Het belangrijkste is dat de deal tussen Cumerio en NA doorgaat. Komt de koperdivisie van A-Tec erbij dan moet dat geëvalueerd worden. Maar ik herhaal: Cumerio heeft daarin niets te zeggen. Wij kijken toe vanaf de zijlijn. Het is iets tussen NA en A-Tec. De fusie moet ook nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur.'

Montanwerke Brixlegg (omzet 506 miljoen euro) smelt koper uit schroot en produceert 25.000 ton anodes (platen van 99% zuiver koper) in Oostenrijk en 70.000 ton kathodes (99,99% zuiver koper) in Slovakije. Ter vergelijking: NA en Cumerio produceren samen 1 miljoen ton kathodes.

MDR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud