Advertentie

Nyrstar bevestigt heropstart vestiging in Balen

©AFP

Vakbonden en directie hebben bij zinksmelterij Nyrstar dinsdagavond een raamakkoord bereikt voor de productiestop in de vestiging van Balen. Er komt onder meer een looncompensatie bij de werkloosheidsvergoeding en garanties voor een heropstart.

(belga) - Dat bevestigde Benny Stevens (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Nyrstar is bereid tot een looncompensatie voor wie door de tijdelijke sluiting van de vestiging terugvalt op de bestaanszekerheid. Het bedrag daarvan wordt opgetrokken. Wie bij Nyrstar een dagjob heeft, zal de eerste 36 dagen 15 euro ontvangen (plus zowat 5 tot 8 euro) en vanaf de 37ste dag 17 euro (plus zowat 2 tot 5 euro). Voor werknemers in ploegdienst gelden voor dezelfde periodes bedragen van 20 en 34 euro (plus zowat 8 tot 16 euro).

Voorts zal CEO Paul Fowler met een brief de garanties voor een heropstart van de vestiging hardmaken. Nyrstar verbindt er zich in die brief toe de Balense productie opnieuw op te starten zodra de economie herleeft.

Daarnaast zijn directie en vakbonden overeengekomen dat voor alle taken zoveel mogelijk eigen personeel wordt ingezet, eerder dan onderaannemers. De besprekingen voor het herstructureringsplan tot slot worden hervat.

Het is de bedoeling is om vanaf woensdag aan de stilstand te werken, zegt Stevens. 'Wij roepen onze mensen op om het werk op een goede manier uit te voeren. Het is ons bedrijf dat we vast en zeker weer willen opstarten.'

Nyrstar NV is de grootste producent wereldwijd van zinkmetaal en legeringen. In 2007 produceerde Nyrstar meer dan een miljoen ton zink.

Bovendien is het één van de grootste loodsmelterijen en -raffinaderijen ter wereld. Het bedrijf produceert andere waardevolle nevenproducten als koper, goud en indium en geraffineerd zilver. Het bedrijf heeft in ons land vestigingen in Balen en Overpelt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud