Nyrstar herstart smelter in Balen

Foto LVA ©Lieven Van Assche

De zinkproducent Nyrstar hervat eind deze maand een beperkte productie in zijn smelter in het Kempense Balen. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. De site ligt door de economische crisis al sinds november vorig jaar stil, waardoor 450 mensen economisch werkloos werden.

(tijd) - De aanvankelijke productie blijft beperkt tot het heropstarten van de roosting faciliteit die roostgoed produceert dat daarna verwerkt wordt tot zinkmetaal. Het roostgoed dat in Balen wordt geproduceerd, zal gebruikt worden om voorraden op te bouwen voor de productie van zink in Balen en bij de andere Europese smelterijen van Nyrstar.

De precieze datum waarop Nyrstar opnieuw zink zal produceren in Balen ligt nog niet vast. Die hangt volgens het bedrijf af van een aantal factoren, waaronder de onderhandelingen met de elektriciteitsleverancier. De verwachting van het bedrijf is dat de hervatting van de zinproductie in het vierde kwartaal gebeurt.

Als Nyrstar zo ver is, wil het aan een capaciteit van 70 procent draaien. Die wordt geleidelijk aan uitgebreid, afhankelijk van de marktomstandigheiden, luidt het.

Opgetogen

De vakbonden reageren erg opgetogen op de aankondiging van Nyrstar. 'De mensen staan te springen om weer aan de slag te gaan', zegt Hans Vaneerdewegh van het ABVV aan Belga. Zijn collega Dirk Van der Eycken van het ACV treedt hem bij: 'Dit is een geruststelling voor de medewerkers en zal hun geloof in de onderneming sterken.' Donderdag vond bij Nyrstar een bijzondere ondernemingsraad plaats.

'De werknemers van Nyrstar Balen zijn al bijna een jaar werkloos', brengt Vaneerdewegh in herinnering. 'We zijn dan ook zeer tevreden met het nieuws over de heropstart.' Volgens hem is het nog niet helemaal duidelijk hoe die heropstart precies zal verlopen. 'In elk geval duurt het 1,5 tot 2 maanden vooraleer de zinkproductie opnieuw draait', aldus de vakbondsman.

Beide vakbonden verwachten dat niet alle werknemers meteen weer aan de slag zullen kunnen. 'Er zal nog een tijdje werkloosheid zijn, maar veel minder dan nu', zegt Vaneerdewegh. Van der Eycken verwacht dat de 435 personeelsleden tegen november weer allemaal aan het werk zullen zijn. 'De opstart gebeurt geleidelijk, maar er zullen elke dag meer mensen nodig zijn.'

Hij zegt nog dat de directie het personeel wellicht per brief op de hoogte zal brengen over de heropstart en dat de vakbonden het nieuws eveneens zullen verspreiden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud