Nyrstar koopt Peruaanse mijn

Nyrstar koopt een belang van 85 procent in de Coricancha-mijn in Peru. De lood- en zinkgroep betaalt hiervoor 15 miljoen dollar in cash aan Gold Hawk Resources. Dit Canadese mijnbedrijf behoudt een belang van 15 procent in de polymetalenmijn. Dat meldt Nyrstar in een persbericht.

(tijd) - De Coricancha-mijn is een ondergrondse mijn met reserves aan zink, lood, koper, goud en zilver. De mijn is al meer dan 60 jaar in gebruik. De huidige ertsverwerkende faciliteit kan 600 ton per dag aan. De Coricancha-mijn ligt zowat 90 kilometer van Lima.

Gold Hawk kreeg de mijn in maart 2006 in handen. De mijngroep betaalde er toen 12 miljoen dollar voor en investeerde vervolgens ongeveer 28 miljoen dollar in de rehabilitatie, in verbeteringen en in de verwerkingsinstallatie. In oktober 2007 ging de commerciële productie van start.

Sinds mei 2008 ligt de mijn echter stil als gevolg van een grondverschuiving die werd veroorzaakt door het irrigatiesysteem van derden. In juli 2008 werd de grondverschuiving gestabiliseerd, maar de mijn vereist een nieuwe faciliteit voor de verwerking van afvalgesteente. De vorige (en nog steeds gedeeltelijke) eigenaar Gold Hawk had het in de huidige kredietomgeving echter moeilijk om de noodzakelijke middelen voor deze faciliteit te vinden. Daarom is Nyrstar er, als onderdeel van de transactie, mee akkoord gegaan een commerciële lening van 3 jaar toe tekennen van (maximaal) 20 miljoen dollar om de activiteiten in de mijn te kunnen hervatten.

Nyrstar wil niet alleen de mijnactiviteit heropstarten, maar ook de omvang ervan uitbreiden en de schaalgrootte opdrijven. Hierdoor zou de bestaande productiecapaciteit zowat verdubbelen. Dit zou een investering vergen van naar schatting 15 miljoen dollar. Nyrstar verwacht dat een nieuwe faciliteit voor afvalgesteente binnen 6 maanden zou kunnen worden gebouwd. Dat betekent dat de activiteit in de eerste helft van 2010 zou kunnen worden hervat en dat de uitgebreide activiteiten in de loop van 2011 zouden kunnen starten.

Nyrstar verwacht dat de uitgebreide activiteiten jaarlijks ongeveer 20.000 droge metrische ton (dmt) zinkconcentraat zullen opleveren, 15.000 dmt loodconcentraat, 45.000 troy ounce goud en 2,4 miljoen troy ounce zilver. De groep schat daarnaast dat de bestaande faciliteit voor afvalgesteente ongeveer 35.000 troy ounce recupereerbaar goud bevat. Het zinkconcentraat kan behandeld worden in de smelterijen van Nyrstar in Hobart (Australië) en Europa, het loodconcentraat in de loodsmelterij van Port Pirie (Australië).

Omdat de ontginning van de mijn door de vorige eigenaars beperkt was, verwacht Nyrstar dat nog grotere reserves zullen worden ontdekt en mogelijk ook andere delfstoffen.

De overname van het 85 procent-belang moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Gold Hawk. Hiervoor wordt in oktober een aandeelhoudersvergadering samengeroepen. Bij groen licht kan de overname dan voltooid zijn in de tweede helft van 2009.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud