Advertentie

Nyrstar-speculatie na instap Glencore

©-

Het Zwitserse Glencore heeft een belang van 7,79 procent in Nyrstar overgenomen van OZ Minerals. Beleggers en analisten reageren positief op de instap. Speculeren over een overnamebod willen ze nog niet doen. 'Maar het opent de deuren naar meer', klinkt het. Bij Glencore is niemand bereikbaar voor commentaar.

(tijd) - Het aandeel klimt ruim 10 procent, de vijfde stijging op rij.  Ook maandag kwam er al 10 procent bij. Nyrstar noteert daardoor voor het eerst sinds november vorig jaar opnieuw boven 3 euro.

Glencore wordt in een klap de grootste aandeelhouder van Nyrstar. De Zwitserse grondstoffentrader is de eerste industriële partij met een belang in Nyrstar, na het voormalige moederbedrijf Umicore, dat nog 5,25 procent bezit. De overige referentie-aandeelhouders zijn investeringsfondsen.

Speculatie

'Wat zijn de intenties van Glencore?', vraagt iedereen zich af. 'De instap kan de voorbode zijn van meer', zegt een analist. 'Het is speculatief om nu al uit te gaan van een overnamebod. Maar ik zeg niet dat die speculatie irrationeel is. Het is gezonde speculatie', klinkt het elders. 

'Als je kijkt naar de activiteiten en activa van de Glencore en Nyrstar dan valt de industriële logica van een eventueel samengaan op. De instap opent mogelijkheden.' Glencore heeft mijnen, handelsactiviteiten en een belang in XStrata, één van de grootste concurrenten van Nyrstar.

Een analist rekende snel uit dat Nyrstar, Xstrata en Glencore samen meer dan 20 procent van de wereldwijde zinksmeltmarkt in handen zouden hebben.

Nyrstar heeft sinds de beursgang in 2007 gezegd dat consolidatie een noodzaak is in de sector. De markt is te gefragmenteerd waardoor de zinksmelters zwakker staan in de commerciële onderhandelingen met de grote mijngroepen. Nyrstar gaf telkens aan dat het op zoek zou gaan naar prooien maar nu lijken de rollen omgekeerd.

Glencore is echter niet aan zijn proefstuk toe. Het bedrijf heeft ook belangen in andere grondstoffenbedrijven, waaronder XStrata, zonder dat dat heeft geleid tot een complete overname. Dat plaatst de instap in Nyrstar toch in een ander daglicht. 

Reactie Nyrstar

We zijn niet op voorhand ingelicht over de instap van Glencore. De instap is een bevestiging dat ons aandeel ondergewaardeerd is.', luidt de reactie van Jan Altink, woordvoerder van Nyrstar. Meer wou hij niet kwijt.

Op 30 januari raakte al bekend dat de Australische mijnbouwgrouw OZ Minerals (het vroegere Zinifex) zijn belang van 7,79 procent volledig had verkocht voor zo'n 2,20 euro per aandeel.  OZ Minerals is een voormalig moederbedrijf van Nyrstar en tevens de belangrijkste leverancier van de zinkproducent. Wie het belang had overgenomen bleef tot gisteren onduidelijk.

Nyrstar heeft eind vorig jaar met de Glencore-groep een globaal strategisch samenwerkingsverband afgesloten voor maximum vijf jaar. Dat akkoord moet Nyrstar in staat stellen zich hoofdzakelijk toe te leggen op het uitbreiden van de verkoop van zink- en loodlegeringen met toegevoegde waarde.

Overhang is weg

Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities merkt nog op dat de zogeheten 'overhang' bij Nyrstar volledig weg is. Vorig jaar werd het hefboomfonds Ospraie Management geliquideerd waardoor het zijn pakket Nyrstar-aandelen moest verkopen. Dat zorgde enige tijd voor druk op de koers. Nu is ook de verkoop van het belang van OZ Minerals afgerond. Dat alleen al moet een steun zijn voor het aandeel.

Umicore heeft een belang van 5,25 procent in Nyrstar en gaf vorige week nog aan dat het niet van plan is dat belang te verkopen aan de huidige koers.

JDS/SD/RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud