Nyrstar stopt productie in Balen tot medio 2009

De vestiging van Nyrstar in Balen

Nyrstar stopt zijn productie in Balen, vermoedelijk tot midden 2009. Zo'n 450 mensen worden daardoor tijdelijk werkloos. De Kempense fabriek was verlieslatend. De vakbonden kregen nog geen garantie dat de fabriek opnieuw zal opgestart worden. Zij zitten vandaag nog samen met de directie.

(tijd) - Amper een week geleden kondigde Nyrstar aan dat de productie in het Nederlandse Budel en in Balen met 28 procent zou worden verminderd. Nu gaat het bedrijf nog een stap verder, door de productie in Balen tijdelijk stil te leggen. In Balen werken ongeveer 450 mensen. 

In het persbericht beklemtoont ceo Paul Fowler dat de beslissing om Balen tijdelijk stil te leggen niet lichtzinnig werd genomen. Hij betreurt ook de impact op de werknemers, hun families en de gemeenschap. 'Maar het is duidelijk ondraaglijk voor Nyrstar en de industrie om stocks op te bouwen en met verlies metaal te produceren. Nu doortastend ingrijpen is de beste manier om onze Europese fabrieken een duurzame toekomst te bieden.'

Garanties

De reacties bij de vakbonden zijn hevig. 'Nyrstar mag deze lasten niet alleen op de schouders van de arbeiders in Balen leggen', klinkt het bij de ABVV en de ACV. 'Wij eisen garanties van Nyrstar dat ze de vestiging niet verloren willen zien gaan', stelt het ACV. De vakbonden drukken op garantiers voor het inkomen voor het personeel.

Onderhoud

De periode van stillegging wordt benut om onderhoudswerken uit te voeren, een werk dat voor het einde van het jaar moet zijn afgerond. Hierdoor zal de fabriek paraat zijn om de productie te hervatten wanneer daartoe wordt besloten.

Balen werkt momenteel met verlies als gevolg van de lage zinkprijs, die sinds zijn piek eerder dit jaar met 58 procent is gedaald, maar eveneens door de hoge energie- en productiekosten. Balen kent momenteel de hoogste arbeidskosten in de hele Nyrstar-groep en de energiekosten van de fabriek zijn de voorbije twaalf maanden met meer dan 50 procent gestegen.

De productiestop zal wellicht tot midden 2009 duren, maar dit zal in de komende maanden nog worden bekeken. Door de stillegging zal Balen dit jaar 25.000 ton zink minder produceren en nog eens 130.000 ton minder in de eerste helft van 2009. De hele groep produceerde vorig jaar zo'n 500.000 ton zink, verspreid over vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Australië. In de vestiging in Budel wordt de productieverlaging met 28 procent gehandhaafd tot midden 2009.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud