Nyrstar tegen 20 euro naar de beurs

(tijd) - Nyrstar, de grootste zinkgroep ter wereld, gaat vandaag naar Euronext Brussel tegen een intekenprijs van 20 euro per aandeel. Dat waardeert de groep op 2 miljard euro.

De vraag van institutionele en particuliere beleggers overtrof ruimschoots het aanbod. Particuliere beleggers krijgen dus niet het aantal aandelen dat ze hebben gevraagd. De prijs ligt aan de onderkant van de prijsvork van 18 tot 23 euro die op 15 oktober was vooropgesteld. De twee aandeelhouders Umicore en Zinifex brengen vandaag in eerste instantie circa 87 miljoen Nyrstar-aandelen naar de beurs. Dat is het basisaanbod van bijna 70 miljoen aandelen plus een verhogingsoptie van circa 17 miljoen aandelen. Die verhogingsoptie (25 procent van het basisaanbod) werd uitgeoefend omdat er voldoende belangstelling was.

Volgens ingewijden zou de vraag van institutionele beleggers twee tot drie keer het aanbod overtroffen hebben. Ook de vraag van particulieren was groter dan het aanbod.

Eens het aandeel noteert kunnen de aandeelhouders overgaan tot een overtoewijzingsoptie (greenshoe) om nog eens circa 13 miljoen aandelen te verkopen. Die optie is uitoefenbaar gedurende een periode van 30 kalenderdagen vanaf de aanvang van de verhandeling.

Als de greenshoe wordt uitgeoefend, zullen de beide aandeelhouders Umicore en Zinifex alle 100 miljoen aandelen van Nyrstar hebben verkocht. Dat levert Umicore, die een belang heeft van circa 40 procent in Nyrstar, een slordige 800 miljoen euro bruto op. Zinifex krijgt de overige 1,2 miljard euro. Als de overtoewijzingsoptie niet wordt uitgeoefend, krijgt Umicore 696 miljoen euro.

Op 5 december wordt bekendgemaakt of de greenshoe-optie geheel of gedeeltelijk wordt uitgeoefend.

Van de 87 miljoen aandelen die worden verkocht is 10 procent of 8,7 miljoen aandelen voorzien voor de particuliere belegger. Dat komt dus overeen met een bedrag van 174 miljoen euro. Aangezien de vraag het aanbod overtrof, werden de orders gereduceerd.

Beleggers die voor 19 oktober intekenden kregen een voorkeurtoewijzing. Wie maximum 250 aandelen aanvroeg bij het bankensyndicaat dat de beursgang begeleidt, krijgt alle gevraagde aandelen.

Aanvragen tussen 215 en 1.000 stuks, geven recht op 90 procent van de gevraagde aandelen, aanvragen tussen 1001 en 5.000 krijgen 75 procent, aanvragen tussen 5.001 en 10.000 70 procent. Boven de 10.000 aandelen blijft het beperkt tot 65 procent.

Voor particulieren die inschreven na 19 oktober liggen die percentages op respectievelijk 80, 70, 55, 50 en 45 procent. Inschrijvingen bij banken die geen lid zijn van het bankensyndicaat krijgen nog lagere percentages. De aandelen (exclusief 0,17 procent beurstaks) moeten uiterlijk op 1 november worden betaald. MDR/MS

Foto (belga): Nyrstar-voorzitter Julien De Wilde (links) en gedelegeerd bestuurder Paul Fowler

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud