Nyrstar versterkt bod op CBH

Nyrstar-topman Roland Junck (foto: Lieven Van Assche)

De grondstoffengroep Nyrstar diende vanochtend een vernieuwd bod in op de Australische mijnbouwgroep CBH Resources. Het reeds verhoogde bod van 0,195 Australische dollar per aandeel CBH blijft behouden, maar Nyrstar wil het kortlopende schuldpapier van CBH nu overnemen aan zijn nominale waarde van 1.000 Australische dollar per stuk, in plaats van de eerder geboden 750 dollar.

Nyrstar deed zijn versterkte bod, met een totale waarde van ongeveer 310 miljoen Australische dollar (215 miljoen euro) in een vertrouwelijke brief aan CBH op 9 april. Vandaag werd de inhoud van de 'Possible Nyrstar Proposal' bekendgemaakt aan de Australische beurs.

's Werelds grootste zinkproducent aast al sinds januari op CBH, toen met een bod van 0,135 dollar per aandeel. Die eerste overnamepoging werd afgeweerd door een deal van CBH met zijn grootste aandeelhouder, het Japanse Toho Zinc. De Japanners zouden hun belang in CBH verhogen tot 32 procent.

Een maand geleden verhoogde Nyrstar zijn bod naar 0,195 Australische dollar per aandeel. De totale waarde van het bod kwam daarmee uit op zowat 290 miljoen dollar (190 miljoen euro), of al 50 miljoen euro meer dan het eerste bod.

Nyrstar meent dat het bod zoals het nu voorligt tegemoet komt aan de verwachtingen van de aandeelhouders én houders van schuldpapier van CBH, en dat het beter is dan het voorstel van de Japanners van Toho.

CBH biedt Nyrstar nu mogelijkheden om een beperkt boekenonderzoek te voeren, ook al zijn er nog geen echte onderhandelingen aan de gang. Het voorliggende bod loopt echter onder voorwaarden van een volledig boekenonderzoek. Bovendien moet Nyrstar minstens 50,1 procent van de aandelen in handen kunnen krijgen.

Met de overname zou Nyrstar een volgende stap doen in zijn veranderingsproces van een zink- en loodsmelter naar een geïntegreerde grondstoffenproducent. De groep met hoofdzetel in Balen gaf al ongeveer 350 miljoen euro uit aan overnames in de VS, Peru en Groenland en haalt uit eigen mijnen al 21 procent van de concentraten die ze verwerkt. Het doel voor dit jaar is dat op te trekken tot 33 procent. Met de opbrengsten van de mijnen van CBH erbij zou Nyrstar aan 30 procent eigen concentraten komen. Met name zou het zink uit de Endeavourmijn van CBH naar de smelter van Nyrstar in het Australische Port Pirie kunnen.

ER

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud