Nyrstar zakt zevende dag op rij

©Lieven Van Assche

Het regent koersdoelverlagingen van beurshuizen. Nyrstar stuurde begin deze week bijkomende informatie naar analisten en die nieuwe gegevens waren niet positief. Het aandeel Nyrstar verliest vandaag bijna 4 procent tot het laagste peil ooit, het zevende dagverlies op rij.

(tijd) - Het weekverlies bedraagt meer dan 22 procent waardoor het aandeel sinds de beursgang in oktober 2007 al meer dan de helft van zijn waarde verloor.

Negatieve analistenrapporten vielen de voorbije dagen bij bosjes uit de lucht. Analisten verlaagden hun winstprognoses voor 2008 en 2009 met 20 à 30 procent. Allen zetten ze fors het mes in hun koersdoelen. Bank Degroof en ING Wholesale Banking zijn het meest pessimistisch en verlaagden hun koersdoel tot respectievelijk 10,5 en 12 euro. Anderen houden het op 14 à 15 euro.

Pas nu werd duidelijk dat het management in het begin van de week een aantal analisten bijkomende informatie had verschaft om hun modellen up-to-date te houden. Die nieuwe informatie was niet positief.

Minder aantrekkelijk

'Tien procent van de zinkvolumes in 2008 zal aan de minder aantrekkelijke voorwaarden van 2007 geproduceerd worden. Daardoor zal de uiteindelijke TC (treatment charge), de belangrijkste inkomstenbron van Nyrstar, in 2008 lager liggen dan verwacht', is te horen bij analisten. 'Bovendien verwachten we dat de jaarcontracten met Zinifex, goed voor de helft van de productie, minder gunstig zullen uitvallen dan de eerder gesloten Europese deals. De benchmark TC ligt in Azië namelijk een stuk lager.' Voorts bleken ook de veronderstellingen over de inkomsten uit zwavelzuur, een bijproduct van zinkgroepen, overdreven optimistisch te zijn.

Analisten zijn het erover eens dat Nyrstar goedkoop gewaardeerd is in vergelijking met de sectorgenoten maar ze zien niet meteen een trigger voor het aandeel. Integendeel, Filip De Pauw van ING Wholesale Banking sluit niet uit dat er nog meer neerwaartse risico's zijn. 'Moest de zinkprijs bijvoorbeeld dalen tot 1.400 dollar per ton, dan zullen we onze prognoses voor 2009 met de helft moeten reduceren.'


Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud