Omzet Jensen-Group stijgt 24 procent in eerste halfjaar

Jensen-Group, de producent van industriële wasmachines, realiseerde in het eerste semester van 2007 een omzet van 106,5 miljoen euro. Dat is 23,6 procent meer dan in dezelfde periode van 2006. Voor het hele boekjaar verwacht Jensen-Group een omzet van 'rond de 200 miljoen euro'.

(tijd) De Gentse groep klopt de verwachting van analist Kristof Samoy van KBCS. Hij had gerekend op een omzet van 92 miljoen euro.

De bedrijfswinst (ebit) kwam uit op 8,1 miljoen euro. Dat is 63,5 procent meer dan vorig jaar, te danken aan de gestegen activiteiten en ondanks een negatief dollareffect. Jensen werkte aan een gemiddelde koers van 1,3291 dollar per euro, tegenover 1,2303 vorig jaar. 'Bij dezelfde wisselkoers als vorig jaar zou de ebit zijn uitgekomen op 8,9 miljoen euro', geeft Janssens toe. Jensen produceert in Europa, maar verkoopt in dollar, vandaar het negatieve wisselkoerseffect, aldus Janssens. De nettowinst van Jensen-Group nam met 105 procent toe tot 4,8 miljoen euro.

Jensen-Group levert wassystemen aan drie sectoren: horeca, healtcare (ziekenhuizen) en textielverhuurbedrijven. 'Het is vooral de horecasector die de omzetgroei van het eerste halfjaar draagt', verduidelijk woordvoerster Scarlet Janssens. 'Dat zijn voornamelijk hotels met een eigen industriële wasserij of met een industriële wasserij in onderaanneming. Op beide manieren zijn ze klant van ons.'

Geografisch gezien tekende de Europese markt voor 67 procent van de omzet in het eerste halfjaar. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 58 procent. 'Een gevolg van vooruitgang in de horeca', aldus Janssens. Het Midden-Oosten en Azië nam 13 procent van de omzet voor zijn rekening, Amerika 17 procent.

Gekeken naar de technologische afdelingen van Jensen-Group, groeide Flatwork (toestellen die de afwerking na het wasproces verzorgen, bijvoorbeeld strijkmachines) met 19 procent en Garment (automatische wasmachines voor uniformen) met 48 procent. Garment profiteerde van de grote vraag vanuit de horecasector en vanuit de textielverhuurbedrijven. Washroom (de machines die voor het wasproces instaan) bleef stabiel (+0,1 procent), 'maar die poot kende zijn boom al vorig jaar', zegt Janssens.

Jensen-Group is sinds vorig jaar volledig toegespitst op industriële wassystemen of 'heavy duty laundry', nadat het de afdeling lichte wasmachines, 'commercial laundry division', had afgestoten. Bij die operatie werd de naam veranderd van LSG in Jensen-Group.

Voor het hele boekjaar verwacht Jensen dat het een omzet haalt van 'rond de 200 miljoen euro'. 'Het orderboek blijft op hoog niveau, we verwachten veel activiteit in de tweede helft van het jaar', zegt Janssens. Voor het tweede halfjaar verwacht de groep een operationeel resultaat in lijn met de tweede helft van 2006.

Voorts kondigt Jensen-Group nog een belangrijke wijziging in het management aan. Financieel directeur Erik Vanderhaege wordt vanaf 1 september vervangen door de Zwitser Markus Schalch. Vanderhaegen blijft wel bestuurslid en lid van het auditcomité.

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud