Onrust over shift bij Opel in Antwerpen

De Europese directie van General Motors (GM) overweegt een shift te schrappen bij Opel in Antwerpen. Daarbij zouden 1.000 van de 5.100 banen sneuvelen. Dat schrijft het gespecialiseerde tijdschrift Automobilwoche op basis van een vertrouwelijk plan dat het kon inkijken.

(tijd) De vakbonden bij Opel Antwerpen zijn niet op de hoogte van het plan. De woordvoerster van Opel Antwerpen sluit zo'n maatregel uit.

Opel Antwerpen produceert de Astra. Dat model wordt eveneens in Bochum (Duitsland) en Ellesmere Port (Verenigd Koninkrijk) geassembleerd. De autofabrikant kampt voor de Astra met een overcapaciteit. Dit jaar zou die 50.000 wagens bedragen, volgend jaar 150.000. In Ellesmere Port werd deze zomer al een shift (50.000 auto's) geschrapt. De volgende inkrimping met 50.000 auto's vindt plaats in Antwerpen of Bochum. Volgens Automobilwoche overweegt GM de maatregel in Antwerpen door te voeren. Daarbij zouden 1.000 jobs sneuvelen. Het magazine schrijft ook dat dat de positie van de Belgische vestiging zou verzwakken om de opvolger van de Astra binnen te halen.

Ondernemingsraad

De vakbonden van Opel Antwerpen bleken gisteren niet op de hoogte te zijn van het plan van GM Europe. Vrijdag ontmoeten ze de directie ter gelegenheid van een - geplande - Europese ondernemingsraad.

De Belgische bonden zeggen al een tijdje dat de directie van GM een shift wil schrappen, maar zij zien dat niet zitten. Een van de scenario's zou zijn de nachtploeg te schrappen. Volgens een ander scenario zou de late ploeg afgeschaft worden. De bonden denken eerder aan natuurlijke afvloeiingen in de drie shifts. Het personeel van Opel Antwerpen is al ingelicht dat er volgend jaar 29 dagen van tijdelijke werkloosheid zullen zijn. Volgens Automobilwoche zouden dat er wel eens meer dan 30 kunnen worden.

De woordvoerster van Opel Antwerpen sluit de schrapping van een shift uit en onderstreept dat er geen officiƫle bekendmaking van zo'n maatregel is geweest. 'De vermindering van de capaciteit is normaal in de levenscyclus van een wagen. We passen ons aan aan de vraag', zegt ze. Opel Antwerpen produceerde vorig jaar 258.000 Astra's. Dit jaar staat de teller al op 202.000. Wellicht komt het totale aantal wagens dit jaar iets lager uit dan in 2005.

MS

(foto: Bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud