Ook Canada springt autosector bij

©BLOOMBERG NEWS

De Canadese overheid zal, in navolging van de Verenigde Staten, 4 miljard Canadese dollar (2,4 miljard euro) aan noodkredieten verstrekken aan de Canadese afdelingen van de Detroitse autoproducenten. Dat maakte de Canadese premier Stephen Harper zaterdag bekend. Het noodplan komt er een dag nadat de Amerikaanse president Bush een reddingsplan ten belope van 17,4 miljard dollar voor de autosector bekendmaakte.

(tijd) - De Canadese overheid springt voor 2,7 miljard Canadese Dollar (1,6 miljard euro) bij, deelstaat Ontario legt 1,3 miljard Canadese dollar (770 miljoen euro) op tafel. Harper kondigde ook twee nieuwe maatregelen aan die de autosector uit het slop moet halen. Eén maatregel richt zich op de leveranciers van de autosector, een andere moet het voor de consument makkelijker maken om aan kredieten te geraken.

'Er zijn in het land honderdduizenden, zoniet miljoenen burgers potentieel betrokken bij de moeilijkheden die de sector nu doormaakt', verklaarde Harper. Hij hoopt dat de overheid de verstrekte middelen op een gegeven ogenblik zal kunnen terugverdienen, maar gaf tegelijkertijd toe dat de recuperatie van een gedeelte ervan onzeker is.

Volgens Harper vertegenwoordigt het steunkapitaal ongeveer 20 procent van de Noord-Amerikaanse markt. Hij wil geen herstructurering toestaan die erop neerkomt dat Canadese vestigingen zullen moeten sluiten ten voordele van Amerikaanse afdelingen.

De noodlijdende Amerikaanse autoproducenten General Motors en Chrysler vragen al geruime tijd om overbruggingskredieten teneinde een faillissement te voorkomen. Voor Ford volstaat een kredietlijn die kan aangesproken worden wanneer de nood het hoogst is. Vrijdag bereikte de regering-Bush overeenstemming over een steunplan ten belope van 17,4 miljard dollar (12,5 miljard euro).

Paulson

Bush bepaalde dat de noodkredieten gefinancierd worden uit het Paulson-reddingsplan voor de financiële sector. Dat is tegen de zin van een groot deel van zijn partijgenoten, maar Bush rechtvaardigde de beslissing door te stellen dat een ongeordend faillissement zeer waarschijnlijk zou worden, indien men de vrije markt nu haar werk zou laten doen.

De staatssteun moet Chrysler en GM overeind houden tot einde maart. Tegen die datum moeten de twee autobouwers een gedetailleerd saneringsplan aan de Senaat voorleggen. Krijgen de saneringsplannen een onvoldoende, dan moeten de noodkredieten onmiddellijk worden terugbetaald.

Ondertussen lijkt een 'gecontroleerd' faillissement van één van de 'Detroit Three', General Motors, Chrysler of Ford, steeds waarschijnlijker. Een woordvoerder van de President liet zich vorige week in bedekte termen uit over staatssteun voor een dergelijk faillissement voor één van de drie producenten. Vooral Chrysler is er erg aan toe. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het voor minstens een maand de productie in al haar vestigingen stillegt.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud