Opnieuw honderden textieljobs op de helling

©-

De directie van de textielgroep Spin-Group heeft woensdag tijdens een speciale ondernemingsraad bekendgemaakt dat ze genoodzaakt is om de boeken neer te leggen. De Spin-Group stelt in Peer en in Grobbendonk in totaal 293 mensen tewerk en in Polen nog eens 130 mensen, wat het totaal op 423 brengt.

(belga) - Het personeel van de Spin-Group in Peer stemde maandag nog met grote meerderheid tegen een voorstel van de directie inzake een looninlevering van 10 tot 15 procent. Maar twee derde van de werknemers volgde de vakbonden die daarin geen heil zagen. De vakbonden waren van mening dat zelfs een loonsinlevering niet zou volstaan om een nakend faillissement af te wenden, zo zegt Roger Dessers van het ABVV.

De groep kampte al geruime tijd met met liquiditeitsproblemen. De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) besliste onlangs nog om niet langer in Spin-Group te participeren. In 2000 bracht de LRM nog 2,5 miljoen euro in in de groep.

De Peerse vestigingen van Spin-Group - het dochterbedrijf Kempische Wolspinnerij, Spindor en Superset - zijn gespecialiseerd in de productie van strijkgarens voor de Europese en Amerikaanse tapijtindustrie. De groep beschikt daarnaast nog over een vestiging in Grobbendonk en één in Polen.

De Kempische Wolspinnerij in Peer zag zijn personeelsbestand op een half jaar tijd al teruglopen van 160 naar 77, zo zegt Dessers nog. Bij Spindor werken 140 mensen, bij Superset een vijftigtal en in Grobbendonk 23.

De Spin-Group zag zijn rendabiliteit de laatste jaren stelselmatig afnemen, van 2 miljoen euro in 2004 tot 54.000 euro in 2007. Net zoals andere textielbedrijven kampte de groep met een dalende vraag, hoge loonkosten en stijgende grondstofprijzen. De directie slaagde er niet in om vers kapitaal vast te krijgen of eventuele overnemers te vinden, zo luidt het nog.

De vakbonden hadden het nieuws naar eigen zeggen zien aankomen, onder meer ook vanwege de problemen waarmee de textielsector momenteel kampt. Eind augustus diende tapijtenproducent Ralos in Dilsen-Stokkem al de deuren te sluiten omwille van ononverkomelijke liquiditeitsproblemen. Daar gingen ruim tweehonderd banen verloren.

De rechtbank van koophandel in Hasselt zal "op zeer korte termijn" een uitspraak doen en hoogstwaarschijnlijk het faillissement uitspreken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud