'Orders Airbus in 2007 op zelfde niveau als Boeing'

©AFP

Volgens Louis Gallois, topman bij het Europese luchtvaartconcern EADS, ligt het aantal orders van Airbus globaal op hetzelfde niveau als die van Boeing. Dat verklaarde hij donderdag op een persconferentie in het Duitse Donauwörth, de hoofdzetel van helikopterfabrikant Eurocopter.

Louis Gallois, de topman van EADS (foto: afp) 

(belga) - Boeing maakte vorige week bekend dat het het afgelopen jaar 1.413 bestellingen heeft ontvangen, bestemd voor de burgerluchtvaart.
Airbus kreeg volgens Gallois meer dan 1.300 orders, aan een hogere prijs dan verwacht. Voor precieze cijfers is het nog wat te vroeg. Maar 2007 zou commercieel wel het beste jaar uit de geschiedenis van de vliegtuigbouwer worden.
"Ik maak me geen zorgen over de kloof tussen de twee spelers, want voor de klanten is een marktaandeel dat evolueert tussen 40 en 60 procent, hetzelfde in hun ogen", aldus Gallois.
De topman wees erop dat het commerciële succes ertoe heeft geleid dat de groep EADS over een reserve beschikt van meer dan 5 miljard euro "wat meer is dan verwacht".
Ook voor Eurocopter was 2007 een recordjaar, met meer dan 800 orders. Tot slot was het voorbije jaar ook voor de divisies defensie en ruimtevaart "zeer goed".
Over de resultaten van de groep EADS liet Gallois zich niet uit.
De groep is aan het besparen (het zogenaamde Power8-plan) en het is nog niet duidelijk welke extra maatregelen zullen moeten worden genomen. Dat zal afhangen van van de koers van de dollar, luidde het donderdag. Volgens Gallois zal ten vroegste in maart klaarheid kunnen worden geschonken. Hij beklemtoonde dat het vooral zal gaan om structurele besparingen voor de periode 2011-2013.
Eerder maakte de Fransman al duidelijk dat EADS meer buiten de eurozone moet gaan produceren. Het bedrijf werkt voornamelijk in euro, terwijl vliegtuigen traditioneel in dollar staan geprijsd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud