Advertentie

Personeel VW Vorst beslist dinsdag over voortbestaan fabriek

Het personeel van de Volkswagenfabriek van Vorst zal dinsdag tijdens een referendum zelf beslissen over het voortbestaan van de vestiging van de Duitse autobouwer. Het zal dan voor of tegen de intentieverklaring kunnen stemmen die de verdere toekomst van Volkswagen Vorst bepaalt en de omvorming naar Audi Brussel. Dat is vernomen van Stefaan Van Bockstaele van de liberale vakbond.

(belga) Vakbonden en directie van Volkswagen Vorst "parafraseerden" maandagavond de intentieverklaring tijdens een bijzondere ondernemingsraad die tot iets voor 20 uur duurde. In de intentieverklaring is sprake van een verlenging van de werkweek van 35 naar 38 uren per week, om te komen tot een kostenreductie van 20 procent om zo het behoud van 2.200 banen te kunnen garanderen. In de intentieverklaring verzekert het bedrijf dat de fabriek in Brussel van 2007 tot 2009 zeker 84.000 wagens (zowel Audi als Volkswagen) per jaar mag maken.

Van Bockstaele: "Het referendum morgen blijft cruciaal. Als een meerderheid van het personeel tegen stemt, dan keren we terug naar de toestand van 21 november. Dat betekent eigenlijk een terugkeer naar het sluitingsscenario.

"Als het personeel nee stemt, dan vervalt in principe ook het onderhandelde sociaal akkoord", aldus Van Bockstaele. "Dan beginnen we weer vanop nul, ook wat de vrijwillige vertrekkers en de bruggepensioneerden betreft. We hebben namelijk nog geen sociaal akkoord ondertekend."

Een groot deel van de arbeiders van VW Vorst legde maandag het werk neer. Het personeel besliste in staking te gaan nadat de vakbonden hen uitvoerig hadden geïnformeerd over de intentieverklaring. De arbeiders staken uit protest tegen het feit dat ze in de toekomst langer zullen moeten werken voor hetzelfde loon, maar ook omdat er grote onzekerheid bestaat over een aantal premies die minder hoog zullen liggen. De directie belooft dat ze niet zal raken aan het nettoloon, maar de arbeiders willen harde garanties.

De directie verwacht niet minder dan een goedkeuring van de intentieverklaring. Intussen heropent de directie wel het register voor wie de fabriek vrijwillig wil verlaten. 'De Duitse directie wordt zenuwachtig', aldus vakbondsman Van Bockstaele. 'We spelen met vuur, want bij Volkswagen zijn ze stakingen misschien gewend, bij Audi allerminst.'

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud