Picanol: 'Het was pompen of verzuipen'

Foto Photonews ©Photo News

De weefmachinebouwer Picanol heeft in 2009 het verlies verder zien oplopen tot 23,5 miljoen euro, tegen 15,5 miljoen euro in 2008. Een combinatie van kostenbesparingen en een aantrekkende vraag vanuit Azië maakte wel dat de tweede jaarhelft duidelijk beter verliep dan de eerste. Als gevolg van de gewijzigde aandeelhouderssituatie wordt de raad van bestuur afgeslankt van 8 tot 6 bestuurders.

Tweede jaarhelft Picanol beperkt schade in 2009 (tijd) - '2009 was een vreselijk zwaar jaar. We boekten maand na maand 3 miljoen euro verlies. Dat zijn heel harde cijfers. Het was pompen of verzuipen en we hebben gekozen om te pompen', zei Luc Tack woensdagochtend bij de voorstelling van de jaarresultaten in Ieper. Tack is sinds vorige zomer de hoofdaandeelhouder en de CEO van Picanol. Hij trad vandaag voor het eerst op de voorgrand na zijn machtsovername vorig jaar.

De jaarresultaten werden negatief beïnvloed door de herstructureringskosten, die opliepen tot 12 miljoen euro. Toch zag Picanol afgelopen boekjaar de omzet opnieuw dalen, van 282,62 miljoen euro in 2008 tot 250,23 miljoen euro. Dat cijfer verbergt echter een goede prestatie in de tweede jaarhelft, waar de omzet met 29 procent steeg in vergelijking met dezelfde periode in 2008.

De weefmachinedivisie sleepte aanvankelijk nog het zwakke 2008 mee. In die periode liepen er nauwelijks orders binnen, en dat werkte nog een tijd door. Naarmate het jaar vorderde, begonnen de orders dan toch binnen te lopen, vooral vanuit Azië. De manufacturingdivisie en de mechatronicapoot beleefden echter over de hele lijn een zwak jaar.

De weefmachinebouwer is van plan om over het afgelopen jaar geen dividend uit te keren. De groep kijkt voorzichtig positief naar 2010. Dit jaar zou de wereldmarkt voor weefmachines geleidelijk moeten verbeteren. 'De vraag naar nieuwe weefmachines zal lager liggen dan in de periode 2000-2007', klinkt het wel. Voor de andere divisies is Picanol minder optimistisch, verwijzend naar de moeilijke economische omstandigheden.

Nieuwe raad van bestuur

Picanol herschikt intussen ook de samenstelling en omvang van de raad van bestuur. Een en ander is een gevolg van de gewijzigde aandeelhoudersstructuur. De raad zal voortaan 6 in plaats van 8 leden tellen.

Daarvan zijn drie bestuurders onafhankelijk. Het gaat om Hugo Vandamme, Frank Meysman en Luc Van Nevel. De andere drie zijn vertegenwoordigers van de meerderheidsaandeelhouder: Patrick Steverlynck, Stefaan Haspeslagh en Luc Tack zelf, die ook CEO is. Haspeslagh zou voorzitter worden. Johan Tack, Filiep Libeert en Chris Dewulf verdwijnen uit de raad van bestuur van Picanol.

'Wij hebben gekozen voor Stefaan Haspeslagh als voorzitter. Hij helpt mij al 25 jaar', legt Tack uit.

Dat Dewulf verdwijnt, is niettemin opvallend. Hij was CEO voor Luc Tack vorige zomer de macht greep bij Picanol. De aanvankelijke afspraak was dat Tack zijn functie zou overnemen, en dat Dewulf het voorzitterschap in handen zou krijgen. Dewulf verdwijnt nu echter helemaal van het toneel, waardoor de voornaamste functies bij Picanol nu stevig in handen van Luc Tack-getrouwen zijn.

'Chris Dewulf heeft een zodanig drukke agenda en wordt door zoveel anderen gevraagd dat het niet meer mogelijk was om voorzitter van Picanol te zijn', zei Tack. 'Wij hebben Luc Van Nevel dan gevraagd, maar ook hij heeft het te druk.'

KE/RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud