PSA schrapt 2.700 banen wegens dalende vraag

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Franse autoconstructeur PSA Peugeot Citroën gaat 2.700 banen schrappen via vrijwillig vertrek. Het verlies aan arbeidsplaatsen wordt over de hele groep gespreid. Net als andere autobouwers heeft PSA te maken met een scherpe daling van de vraag.

(tijd) - PSA roept op 2 december een buitengewone centrale ondernemingsraad samen, waar zal worden besproken hoe de ingreep kan worden opgevangen. De jobverliezen vallen zowel bij de arbeiders, de bedienden als de kaderleden.

De Europese autoverkoop verkeert sinds het derde kwartaal in vrije val. In het vierde kwartaal is de verkoop tot dusver met 17 procent gedaald. De recessie zal zich doorzetten in 2009, waarbij op een verkoopsdaling met minstens 10 procent wordt gerekend.

De PSA-fabriek van Rennes, waar de nieuwe C5 wordt gebouwd, kampt intussen met meer dan 20 procent onderbenutting. Dat is een gevolg van de dalende vraag naar berlines uit het midden- en hoger segment, ten voordele van de lagere segmenten. PSA gaat daarom ongeveer 900 'polyvalente arbeiders' overplaatsen naar fabrieken waar kleinere wagens worden gebouwd, onder meer naar Sochaux, Mulhouse, Aulnay en Poissy. Daarnaast bestaat de kans dan 850 arbeiders vrijwillig zullen moeten opstappen. PSA benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is de fabriek in Rennes te sluiten.

De PSA-groep stelt in totaal 200.000 mensen tewerk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud