Advertentie

Punch verwacht geen beterschap meer dit jaar

Topman Guido Dumarey geeft liever geen voortuitzichten

Punch International heeft door de economische crisis 26 procent minder omzet geboekt in het eerste kwartaal. Dat maakt de gediversifieerde industriële holding nabeurs bekend. Vooral de automobielactiviteiten werden zwaar getroffen. Punch verwacht geen beterschap meer dit jaar.

Motive

Punch Motive, de automobielpoot van de holding van ondernemer Guido Dumarey, slikte een omzetdaling van 42,5 procent. BBS, de Duitse wielenfabrikant die Punch in juni 2007 overnam, en Punch Metals, dat metalen autocomponenten produceert, kregen klappen. Punch Powertrain, de in Sint-Truiden gevestigde producent van continu variabele transmissies (CVT's), boerde wel goed en boekte 12,5 procent meer omzet.

Graphix

Bij Graphix, de Punch-dochter in de grafische sector, staat de verkoop van duurdere grafische machines onder druk wegens de kredietcrisis. De omzet nam er met 8 procent af. De grafische dochter wil met besparingen de kosten met minimaal 10 miljoen euro per jaar terugdringen.

Telematix

Punch Telematix, de telematicadochter met aparte beursnotering op Euronext Brussel, heeft in het eerste kwartaal de omzet met 9 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch zegt het bedrijf een 'goed kwartaal' achter de rug te hebben. 'Het eerste kwartaal van 2008 was immers erg goed', zegt CFO Michel Van Maercke. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008 ging de omzet zelfs met zo'n 30 procent vooruit.

De lagere omzet op jaarbasis is het gevolg van de economische crisis, die klanten noopt om belangrijke investeringsbeslissingen uit te stellen. De truck- en transportsector, waar het bedrijf boordcomputers aan levert, kent moeilijke tijden. Toch slaagde Punch Telematix erin enkele nieuwe klanten aan te trekken in België, Oostenrijk en Frankrijk.

Telematix verscherpt bovendien het kostenbeleid. 'Hierdoor is Punch Telematix in ieder geval klaar om de economische crisis het hoofd te bieden', staat te lezen in een persbericht.

Geen vooruitzichten

Concrete vooruitzichten voor de rest van het boekjaar geeft Punch niet. 'Daarvoor is er in de huidige economische omstandigheden te weinig visibiliteit', klinkt het. Punch verwacht dat de crisis nog minstens het volledige jaar 2009 zal aanhouden en dat de eerste tekenen van herstel pas in 2010 mogen worden verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud