Recordverlies bij British Airways

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft het slechtste boekjaar uit haar geschiedenis achter de rug. De recessie, stakingen van het boordpersoneel en een abnormaal strenge winter duwden de groep voor 425 miljoen pond (ongeveer 491 miljoen euro) in het rood.

(tijd) - Een jaar eerder had British Airways, de derde grootste luchtvaartgroep van Europa, ook al een verlies geleden van 258 miljoen pond. British Airways verwacht dit jaar weer break even te zullen draaien.

Dat de verliescijfers iets kleiner zijn dan analisten hadden verwacht, is deels te danken aan de omstreden kostenbesparingen die British Airways de afgelopen maanden doorvoerde. Die herstructureringen lokten een storm van protest uit bij het boordpersoneel, dat geregeld het werk neerlegde. Voor volgende week staat er trouwens weer een stakingsactie op de agenda bij British Airways.

Iets waar topman Willie Walsh niet bepaald begrip voor heeft: 'Als deze onderneming weer winst wil boeken moeten er voordurend zaken veranderen', klinkt het in een statement. 'Het is ontgoochelend dat de vakbonden van het boordpersoneel dat niet inzien. Het nieuwe boekjaar kan moeillijk slechter zijn gestart.'

Walsh verwijst daarmee trouwens niet alleen naar het aanslepende sociale conflict bij British Airways, maar ook naar een andere reeks tegenvallers die de groep eerder dit jaar al kende. De uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan, waardoor het Europese luchtverkeer dagenlang vast lag, is waarschijnlijk de zwaarste klap die British Airways dit jaar moest incasseren.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud