Advertentie

Recticel behoudt divisie Interiors Solutions, aandeel keldert (update)

De schuimrubberfabrikant Recticel behoudt zijn divisie Interiors Solutions, die auto-interieurbekleding maakt. De Duitse durfkapitalist Nordwind Capital, met wie Recticel sinds 25 september exclusieve onderhandelingen over een partnerschap voerde, heeft zich uit de onderhandelingen teruggetrokken.

(tijd) Recticel wou de overnamevoorwaarden niet wijzigen en besloot de divisie in de groep te houden. Het aandeel ploft lager in de ochtendhandel.

Op Euronext Brussel ploft het aandeel van de schuimrubberfabrikant Recticel omstreeks 13 uur 7 procent lager tot 9,27 euro bij een volume van 14.500 stukken. Het duurde een tiental minuten voor er een koers kon worden gevormd.

Recticel beschikt over een gepatenteerde technologie voor het spuiten van dashboards. Het commercialiseren van die technologie vergt evenwel forse investeringen. Recticel startte daarom een kleine twee jaar geleden, in mei 2005, de zoektocht naar een partner voor de afdeling Interiors Solutions. In september vorig jaar meldde Recticel dat een intentieverklaring was gesloten met Nordwind Capital. Daarbij zou de divisie ondergebracht worden in een nieuwe structuur waarin Recticel een minderheidsbelang van hoogstens 25 procent zou nemen. Beide partners hadden tot 28 februari 2007 om de contracten hierover te ondertekenen, maar dit is dus niet gebeurd. De onderhandelingen met Nordwind Capital zijn dan ook stopgezet.

Interiors Solutions realiseert in zijn geheel een positieve bedrijfskasstroom (ebitda), maar is verlieslatend in de Verenigde Staten. Recticel denkt echter de huidige moeilijkheden te kunnen overwinnen, ondanks de moeilijkheden op de Amerikaanse automarkt. Om dit te kunnen realiseren gaat de groep alle Amerikaanse activa van deze divisie volledig afschrijven, voor een bedrag van 31,1 miljoen euro, en een bijkomende provisie aanleggen van 7 miljoen euro voor toekomstige huurlasten en reorganisatiekosten in Amerika.

Recticel sluit hierdoor 2006 af met een nettoverlies van 21,2 miljoen euro. Dit verlies is 24,1 procent kleiner dan het verlies van 28 miljoen over 2005. Zonder de volledige afschrijving van de Amerikaanse activa en de bijkomende provisie zou Recticel een winst hebben geboekt van 16,9 miljoen euro.

Qua omzet en bedrijfskasstroom (ebitda) deed Recticel het in 2006 beduidend beter dan in 2005. De omzet steeg met 6 procent tot 1.474,4 miljoen euro. Op vergelijkbare basis bedroeg de omzetgroei 5,4 procent. De groei is vooral te danken aan de sector Soepelschuim, die met 20,2 procent groeide, onder meer door de integratie van het Spaanse ICOA. De sector Slaapcomfort groeide met 2,3 procent en Isolatie met 8 procent, terwijl Automobiel met 7,6 procent daalde.

De ebitda verbeterde met 29 procent tot 106 miljoen euro. Op vergelijkbare basis en voor eenmalige elementen bedroeg de groei zelfs 46 procent. De bedrijfswinst (ebit) sprong 85,3 procent hoger tot 16,3 miljoen euro.

Recticel gaat over 2006 een onveranderd brutodividend uitkeren van 0,17 euro per aandeel.

Voor 2007 stelt het bedrijf opnieuw een positief nettoresultaat in het vooruitzicht. Voor Interiors Solutions, dat in 2006 een licht positieve bedrijfskasstroom (ebitda) boekte van 1 miljoen euro, wordt een verdere ebitda-groei verwacht. Hierdoor zou de ebitda van de hele automobieldivisie met minstens 10 miljoen euro moeten aangroeien in 2007.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud