'Resultaten Nyrstar op schema'

©Sofie Van Hoof

De zinksmelter Nyrstar boekte in het vierde kwartaal van 2007 resultaten in lijn met de marktverwachtingen. Dat zei gedelegeerd bestuurder Paul Fowler in een gesprek met AFX. Hij blijft ervan overtuigd dat de zogenaamde treatment charges (TC's), de inkomsten voor het verwerken van concentraten tot puur zink, in 2008 hoger zullen liggen dan vorig jaar. De resultaten van Nyrstar worden in grote mate beinvloed door de zinkprijs, de TC's en de dollarkoers.

(tijd) - Fowler over het voorbije kwartaal: 'We hebben nog niet alle cijfers, maar ze rollen stilaan binnen. Er zullen wat minnen en plussen zijn in vergelijking met wat we gebudgetteerd hebben. Maar algemeen beschouwd zullen de resultaten vrij dicht aanleunen bij wat de markt kan verwachten rekening houdende met de evolutie van de zinkprijs en de dollarkoers.' Nyrstar publiceert zijn jaarcijfers op 19 maart.

'Voor 2008 zit Nyrstar op schema', aldus Fowler. '2008 wordt het jaar waarin we van synergien zullen profiteren en het jaar waarin we onze groeiprojecten beginnen implementeren.' Nyrstar heeft een aantal concrete overnames in gedachten maar meer wou Fowler daarover niet kwijt.

De onderhandelingen met de mijngroepen over de TC's voor 2008 zijn nog volop bezig. 'We zijn ervan overtuigd dat die hoger zullen liggen dan vorig jaar. Er is echter nog geen enkel groot zinkcontract getekend. De gesprekken zullen later dan normaal afgerond zijn, eind februari of in maart, omdat zowel wij als andere smelters zeer agressieve standpunten innemen.'

Voor lood heeft Nyrstar al een deal met 1 van de 3 grote leveranciers van loodconcentraat. De onderhandelde TC ligt op 350 dollar per ton, tegenover 250 dollar vorig jaar.

Fowler over de recente verkoopgolf op de beurs: 'Het huidige negatieve sentiment rond zinkbedrijven als gevolg van de dalende zinkprijs en de zwakke dollar is overdreven.'

Foto Sofie Van Hoof

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud