Reynders: gevaar voor terugkeer nationaal protectionisme

MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders uit naar aanleiding van de beslissing van VW vooral zijn bezorgdheid over de terugkeer van protectionisme in dergelijke dossiers. Ook hij zegt geschokt te zijn door het sociale drama voor de duizenden werknemers en hun gezinnen.

(belga) Verbijstering is er bij Reynders ook omdat de beslissing helemaal niet gebaseerd is op economische criteria. "Het lijkt erop dat het nationale protectionisme terug de kop opsteekt. Dat hebben we onlangs nog gezien in Frankrijk. Nu gebeurt het in Duitsland".

"In dergelijke omstandigheden is het moeilijk om een sector te hulp te springen. We hebben maximaal gedaan wat we konden en gaan voort met de lastenverlagingen en de flexibilisering van de arbeidstijd. De werknemers van VW-Vorst hebben nu terecht de indruk dat alles een maat voor niets is geweest", meent Reynders.

Reynders benadrukt dat men zich niet van debat mag vergissen. "Het gaat hier niet om een gevolg van de globalisering van de economie. Het gaat niet om een delokalisatie, maar om een overheveling naar een buurland dat EU-lid is en het meest geïndustrialiseerde land van Europa", aldus de Franstalige liberaal.

Volgens Reynders is het nu belangrijk om samen met de gewesten alles in het werk te stellen om de VW-werknemers maximaal te begeleiden. In welk gewest de betrokkenen ook wonen, ze moeten allen eenzelfde behandeling krijgen, klinkt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud