Sabca boekt stabiele halfjaarwinst

©Photo News

De producent van vliegtuig- en raketonderdelen Sabca heeft in het eerste halfjaar goed stand gehouden. Bij een licht hogere omzet boekte Sabca een nagenoeg identieke nettowinst. De crisis heeft de bouw van vliegtuigen met meer dan honderd plaatsen voorlopig niet ernstig aangetast, luidt het.

(tijd) - Sabca realiseerde in de eerste zes maanden een omzet van 74,7 miljoen euro. Dat is 3,7 procent meer dan in de overeenkomstige periode van 2008. Door aanzienlijke afschrijvingen op investeringen volgde het bedrijfsresultaat die positieve evolutie echter niet.

De bedrijfswinst viel terug van 5,1 tot 2,9 miljoen euro. Dankzij een gunstigere fiscale impact - Sabca kon belastingen terugnemen in plaats van te betalen - bleef de nettowinst nagenoeg stabiel op 3,43 miljoen euro, te vergelijken met 3,46 miljoen euro een jaar eerder. Per aandeel bedraagt de nettowinst 1,43 euro tegen 1,44 euro over het eerste halfjaar van 2008.

In het persbericht klinkt Sabca vrij positief over de toelevering van onderdelen voor commerciƫle vliegtuigen met meer dan 100 plaatsen. Deze toestellen lijken momenteel niet al te hard getroffen door de crisis en tot dusver is nog geen bijkomende vertraging van het leveringsritme aangekondigd voor de tweede jaarhelft. Wel blijft het productierimte van de A380 laag.

De zakenvliegtuigen hebben wel te lijden onder de crisis, met een verminderde activiteit bij Sabca als gevolg. Inzake defensie is de productie van het militair transportvliegtuig A400M stilgelegd in afwachting van de vluchtresultaten met de eerste toestellen. Sabca heeft het ten slotte erg druk met het onderhoud en de modernisering van vliegtuigen, vooral voor buitenlandse klanten. Er is hier een achterstand opgelopen die het bedrijf in het tweede halfjaar hoopt weg te werken.

Naast de eigenlijke productie is Sabca ook druk bezig met ontwikkelings- en engineeringopdrachten. Zo heeft de groep het contract verworven voor de ontwikkeling en fabricatie van de flapmechanismen en bijbehorende composiet stroomlijnkappen voor de nieuwe Airbus met 250 tot 350 zitplaatsen. Sabca bereidt ook werkzaamheden voor in het kader van de modernisering van de draagraket Ariane 5.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud