Advertentie

Sociale onrust bij Brussels Airlines

Het rommelt bij Brussels Airlines, de nieuwe luchtvaartmaatschappij die het resultaat is van de fusie tussen SNBA en Virgin Express en die volgende zondag van start gaat. De directie heeft de nieuwe uurroosters bekendgemaakt voor het vliegend personeel en volgens de vakbonden wordt daarbij de cao niet gerespecteerd.

(belga) "Mogelijk komen er acties, weliswaar zonder de bedoeling de klanten te gijzelen", aldus Anita Van Hoof van de socialistische vakbond.

Bij Brussels Airlines wordt al maanden onderhandeld tussen directie en vakbonden over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor het personeel van de fusiemaatschappij. Het blijkt zeer moeilijk om tot een akkoord te komen, en dus werd beslist om te starten met twee aparte vliegvergunningen met verschillende personeelsstatuten voor de mensen van SNBA en van Virgin Express.

"Maar vorige week kwam de directie met de nieuwe uurroosters voor het zomerseizoen en daaruit blijkt dat het vliegend personeel nog slechts 30 minuten rotatietijd krijgt (tijd tussen twee vluchten). Bij SNBA was dat nog 40 minuten, de cao is dus niet gerespecteerd", aldus Van Hoof.

Er kwam een verzoeningsvergadering -zonder resultaat- en een personeelsvergadering over het voorstel van de directie. "Het personeel stemde met 83 pct tegen, maar toch zet de directie door", aldus Van Hoof. "Men wil blijkbaar met alle middelen de productiviteit verhogen en kosten besparen op de kap van het vliegend personeel", luidt het bij het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het feit dat de directie woensdag ook de bestaande arbeidsovereenkomst wou opzeggen, was de druppel. Het personeel is ontevreden, mogelijk komen er acties. "De vakbonden vergaderen hier morgen/donderdag over, maar het is niet de bedoeling om de klanten te gijzelen door te staken", meent Van Hoof. Mogelijke acties zijn bijvoorbeeld het rigoureus respecteren van de 40 minuten rotatietijd of het niet uitvoeren van het nieuwe product (b.flex en b.light).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud