Advertentie
Advertentie

Spaarders willen Kaupthing mee redden

Foto Belga ©EPA

De Belgische spaarders die hun geld hebben geparkeerd bij Kaupthing Bank Luxemburg zijn tot op een bepaald niveau bereid een inspanning te leveren om de bank te redden. Dat heeft André Meyers van Groep K, de belangenvereniging voor Belgische klanten van Kaupthing, dinsdag gezegd na een ontmoeting met minister van Financiën Didier Reynders. De inspanning kan de vorm aannemen van een omzetting van spaargeld in aandelen van de bank.

(tijd) - Kaupthing Bank Luxemburg werd meegesleurd door de problemen van zijn moederhuis in IJsland dat op zijn beurt onderuit ging door de financiële crisis. Er leek de voorbije weken een oplossing in de maak in de vorm van de overname van de Luxemburgse bank door een Libisch staatsfonds. Er diende wel nog een goedkeuring te volgen van de banken-schuldeisers van Kaupthing Bank Luxemburg.

De schuldeisers verwierpen maandag echter het reddingsplan. Acht van de 25 banken, waaronder de grootste, stemden wel voor maar 17 anderen waren tegen waardoor er uiteindelijk een nipte meerderheid was tegen het plan. In een poging Kaupthing alsnog boven water te houden trok Groep K dinsdag naar Reynders en had de organisatie ook nog een afspraak op het kabinet-Van Rompuy. Later op de dag wil de groep voorts de Luxemburgse ambassadeur in Brussel spreken. België zit niet rechtstreeks aan tafel bij de gesprekken over een reddingsplan maar is toch betrokken bij het dossier, onder meer via een lening van 160 miljoen euro aan Luxemburg. 

Na de ontmoeting met Reynders zei Meyers dat de spaarders Kaupthing mee willen redden. Het idee van Groep K is nog niet afgetoetst bij de spaarders 'maar is gebaseerd op gezond boerenverstand'. Volgens Meyers is het logisch dat vooral degenen die meer dan de wettelijke garantie van 100.000 euro hebben uitstaan bereid zullen zijn een deeltje van dat surplus in te brengen om de bank te redden. Bij een faillissement riskeren ze meer te verliezen.

Reynders zei na de vergadering dat het scenario van een redding van Kaupthing nog steeds de voorkeur geniet van de Belgische overheid. Hij hoopt dat een nieuwe onderhandelingsronde wel een oplossing brengt. 'We staan toch niet ver van een mogelijk akkoord. We zullen de komende dagen proberen een oplossing te vinden, al is dat in eerste instantie de taak van Luxemburgse overheid.' Bij een mislukking handhaaft de staat de dekking van het spaargeld tot een maximum van 100.000 euro.

Reynders bevestigde ook impliciet dat KBC en Dexia voor het plan stemden. Zij kregen eerder steun van de Belgische overheid. Kunnen zij niet meer doen? 'We zullen zien of het mogelijk is enkele aanpassingen te doen zodat de banken die neen stemden, overtuigd raken', antwoordde de minister.

BB

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud