Spanning tussen China en Rio Tinto stijgt

Jan Du Plessis, topman van Rio Tinto

De spanning tussen China en mijnbouwer Rio Tinto loopt verder op, nadat vier werknemers van Rio Tinto zondag zonder aanwijsbare reden werden opgepakt voor ondervraging in Sjanghai. Het incident vindt plaats in het midden van de onderhandelingen tussen Chinese staalproducenten en de mijnbouwers over de ijzerertsprijzen.

(tijd) - De Australische minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith zei woensdag dat er snel een gesprek moet komen met China. Bij de vier opgepakten is de Australier Stern Hu. Hij wordt naar verluidt beschuldigd van spionage en diefstal van Chinese staatsgeheimen. De andere drie zouden allen een Chinees pasport hebben. Het is niet bekend wat China hen aanwrijft.

Hu is het hoofd van de marketingafdeling voor de ijzerertsactiviteiten in China. De andere drie zitten in het verkoopsteam voor ijzererts. Een hele resem mijnbouwers, waaronder ook Rio Tinto, voert momenteel onderhandelingen met Chinese staalproducenten over de ijzerertsprijzen voor 2009-2010.

Volgens een bericht van China Business News zouden verschillende staalmakers bedongen hebben dat de ijzerertsprijzen een derde lager komen te liggen. Maar dat bericht werd ondertussen al ontkend door Hebei Iron & Steel Group, de tweede grootste staalproducent van China. 'De onderhandelingen zijn nog volop bezig', aldus de staalmaker.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud