Advertentie

Speculatie over instap Daimler of Qatar in Porsche

Foto AFP ©AFP

Er duiken mediaberichten op dat de constructeur van luxewagens Daimler van plan is om een belang te nemen in sportwagenfabrikant Porsche. Maar ook de emir van Qatar wordt genoemd als mogelijke investeerder. Porsche is op zoek naar vers kapitaal om de schuldenberg, ontstaan door de opbouw van het belang in Volkswagen, de baas te blijven.

(tijd/dow jones) - Afgelopen weekend schreef Bild am Sonntag, zonder bronnen te noemen, dat Daimler van plan is om een belang van 20 procent te nemen in Porsche. Een gelijkaardig bericht dat eerder verscheen in Manager Magazin, werd door de betrokken constructeurs afgedaan als 'speculatie'. Daimler via een belang in Porsche nauwer kunnen samenwerken met Volkswagen voor de productie van de Mercedes A- en B-klassemodellen, redeneerden de media.

Het Duitse magazine Focus schreeft het afgelopen weekend dan weer dat het investeringsfonds van Qatar mogelijk een belang van 29,9 procent in Porsche zou nemen.Tijdens een ontmoeting tussen de families Porsche en Piëch, die samen 100 procent van de stemrechten bezitten, legde bestuursvoorzitter Wendelin Wiedeking volgens het bald de aanwezigen een vel papier voor met daarop de toekomstige aandeelhoudersstructuur. Een 'externe investeerder' zou daarin en belang van 29,9 procent in de sportwagenfabrikant krijgen, aldus Focus. De naam van de Emir van Qatar werd echter niet genoemd, hoewel gesprekken met vertegenwoordigers van hem in een vergevorderd stadium zouden zijn.

Het aandeel Porsche verloor vorige week een kleine 9 procent. Het bedrijf torst een zware schuldenlast en ondervindt heel wat moeite om die schuld te herfinancieren. Die schuld ontstond door de opbouw van een belang in Volkswagen. Porsche controleer 50,76 procent van Volkswagen. Eind maart vond het bedrijf na moeilijke onderhandelingen een oplossing voor zo'n 10 miljard euro schulden. Eind mei verkreeg het bedrijf 750 miljoen euro van Bank of Tokyo.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud