Staking Duitse metaalarbeiders breidt uit

De staking in de Duitse metaalsector breidt uit naar het hele land. Dinsdag hebben ongeveer 162.000 werknemers uit meer dan 500 bedrijven het werk gedurende enkele uren neergelegd. Ze vragen een substantiële loonsverhoging.

(belga) - De actie startte maandag en toen namen 45.000 mensen deel aan de actie. Vooral de regio rond Frankfurt werd toen getroffen.
Dinsdag was vooral het noorden van Duitsland het toneel van acties, meer bepaald de regio rond de steden Hamburg en Bremen. De fabriek van Airbus was getroffen. Ook in het gebied rond Baden-Wurtemberg, waar auto's worden gemaakt, werd er actie gevoerd. Verschillende fabrieken van onder andere Daimler lagen stil wegens de staking. Ook de toeleveringsbedrijven van Opel in Bochum waren getroffen.

Vakbond IG Metall, die onderhandelt voor ongeveer 3,6 miljoen werknemers uit de automobiel- en elektronicasector, vraagt 8 procent opslag. Dat is de hoogste looneis van de laatste zestien jaar. De werkgevers zijn tot nu toe slechts bereid om 2,9 procent loonsverhoging te bieden voor de komende veertien maanden. Ze wijzen op de economische recessie. BMW bijvoorbeeld liet dinsdag weten dat het zijn financiële vooruitzichten voor dit jaar niet zal halen.

De vakbond van zijn kant wijst op het belang van een koopkrachtverhoging. Dat is volgens IG Metall de enige manier om een recessie in Duitsland te vermijden. Nog tot en met vrijdag zal er actie worden gevoerd om de druk op de werkgevers te verhogen. De volgende ontmoeting tussen bonden en werkgevers vindt op 11 november plaats.

Traditioneel is het loonoverleg in de metaalsector richtinggevend voor tal van andere sectoren in Duitsland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud