Staking leverancier legt Volvo Gent lam

Foto Sofie Van Hoof ©Sofie Van Hoof

In de Volvo autofabriek in Gent zijn vanaf dinsdagochtend ongeveer duizend werknemers tijdelijk werkloos door een staking bij de Franse toeleverancier Faurecia. Mark De Mey van Volvo bevestigt dat op 40 procent van de capaciteit wordt geproduceerd.

(belga) - 'Concreet zal enkel de productie van de SUV/Crossover XC60 normaal verlopen, omdat er voor die wagen geen onderdelen van Faurecia gebruikt worden. Voor de andere modellen, de C30, S40 en V50, zitten we door de voorraad interieurcomponenten en dashboards heen', zegt De Mey. 'Dat betekent in grote lijnen dat de las- en spuitafdeling vanaf dinsdag maar op halve kracht zal werken, en de eindassemblage op 70 procent. Met 60 procent van onze werknemers produceren we op 40 procent van onze capaciteit.'

Sinds 4 maart ligt de activiteit bij toeleverancier Faurecia in het Noord-Franse Auchel stil omdat vakbonden en directie het niet eens raken over de uitvoering van een sociaal plan. Het toeleveringsbedrijf levert niet rechtstreeks aan Volvo, maar via twee andere leveranciers: Faurecia Gent en Sas Gent.

Hoe lang het sociaal conflict en de schaarste van onderdelen voor Volvo Gent zal aanslepen, is voorlopig onduidelijk. Tussen het opgeven van de staking in Frankrijk en het leveren van de onderdelen in Gent zit minstens twee dagen.

In mei vorig jaar draaide de Volvofabriek in Gent al twee weken op een lager pitje, toen er al eens een sociaal conflict woedde bij Faurecia in Frankrijk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud