Stakingsaanzegging in petroleumsector

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging ingediend voor de volledige petroleumsector, nadat een verzoeningsvergadering naar aanleiding van de sociale onrust bij petroleumraffinaderij Petroplus in de Antwerpse haven op niets was uitgedraaid. De aanzegging loopt af op maandag 5 oktober, zo melden de vakbonden woensdag.

(belga) - Bij Petroplus wordt een ontmanteling van het bedrijf gevreesd. Volgens onder meer de vakbond LBC-NVK worden de werknemers verplicht om tanks met afgewerkte producten leeg te pompen en worden er geen nieuwe grondstoffen gekocht. "Het bedrijf staat te koop en van een nieuwe overnemer is nog geen sprake", luidt het.

De bonden klagen aan dat de directie van Petroplus deurwaarders wil inschakelen om acties bij het bedrijf te breken. "Geen sociaal overleg met deurwaarders", benadrukt het ABVV. Omdat het inzetten van deurwaarders op basis van een eenzijdig verzoekschrift de bedrijfsproblematiek volgens de vakbonden overstijgt, werd een aanzegging ingediend voor de hele sector. Het vakbondsfront zal alle acties in de sector steunen van zodra de directie van Petroplus het sociale overleg verstoort.

De staking en/of acties kunnen vanaf maandag 5 oktober om middernacht starten. Bij de solidariteitsacties in alle petroleumbedrijven zouden de installaties niet stilgelegd worden indien Petroplus geen initiatieven neemt die aanleiding kunnen geven tot snellere acties, aldus de vakbonden. Het vakbondsfront blijft wel bereid om met de directie van Petroplus te overleggen.

Eind augustus werd door de rechtbank op eenzijdig verzoekschrift al een deurwaarder ingeschakeld tijdens een actie bij Petroplus. De vakbonden verzetten zich daartegen en haalden op 15 september hun gelijk. Toen bij Petroplus vorige week opnieuw onrust de kop opstak, dreigde de directie weer om naar de rechtbank te stappen. Voor de vakbonden was de maat toen vol.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud