Advertentie

Textielvennootschappen van groep Dejaeghere failliet

De nv Dejaeghere Spinning Mills, uit Sint-Eloois-Vijve, met vestigingen in het centrum van Sint-Eloois-Vijve en in Wakken, heeft dinsdag aangifte gedaan van haar faillissement. Het gaat om een wolspinnerij, extrusie van polipropyleen, en textielveredeling. Ook de nv Nelca, uit Lendelede, heeft dinsdag aangifte van haar faillissement gedaan. Het gaat om een onderneming die kamerbreed tapijt tuft, met de nadruk op hoogwaardige producten en speciale technieken. Zo'n 400 arbeidsplaatsen zijn hiermee in gevaar.

(belga) Naast deze vennootschappen deden ook twee kleinere vennootschappen, de nv Inter-Deying en de nv West-Vlaamse Moket in vereffening, aangifte van faillissement.

Het gaat tezamen om de groep textielvennootschappen die werd geleid door Luc Dejaeghere.

De NV Dejaeghere Spinning Mills heeft op vandaag ongeveer 190 werknemers, arbeiders en bedienden samen, in dienst; de NV Nelca 201 (166 arbeiders en 35 bedienden).

Het jaar 2005 was een rampjaar voor de textielsector, ook ingevolge de stijging van de grondstoffenprijzen en de negatieve financiële gevolgen die daaruit voortvloeiden. In 2006 was er een lauw herstel, vooral in de tweede helft van het jaar.

In 2006 heeft de NV Dejaeghere Spinning Mills een belangrijke herstructurering doorgevoerd, zijnde het afstoten van de nylonafdeling, maar luidens het advocatenkantoor Declerck Leterme Partners dat optreedt voor Dejaeghere, heeft deze herstructurering enerzijds handenvol geld gekost terwijl anderzijds de resultaten ervan zich niet onmiddellijk laten voelen.

Een en ander heeft luidens Chris Declerck van het advocatenkantoor begin dit jaar tot acute liquiditeitsspanningen geleid. De reactie daarop van de banken, kredietverzekeraars en leveranciers, heeft de ondernemingen van de groep tot aangifte van faillissement genoopt, ondanks de stevige orderportefeuille.

De Rechtbank van Koophandel te Kortrijk zal wellicht vandaag/dinsdag nog curatoren aanstellen. Het zal aan hen toekomen om te onderzoeken of een overdracht van één of meerdere bedrijven dan wel bedrijfstakken going concern mogelijk is, en op welke wijze dat het best kan worden gerealiseerd. Een overname going concern mag zeker a priori niet worden uitgesloten, zo verluiidt van Chris Declerck van Declerck Leterme Partners.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud