Tien jaar cel voor ex-topman Rio Tinto

Foto Bloomberg

Ex-topman Stern Hu van mijnbouwgroep Rio Tinto, is in China veroordeeld tot tien jaar cel. Dat meldt het persagentschap Reuters. Hij stond terecht voor industriële spionage.

(tijd) - De Australiër Stern Hu, die Rio Tinto bedrijf in Shanghai leidde, moest zich voor de rechter in Shanghai verantwoorden voor het aanvaarden van steekpenningen en het stelen bedrijfsgeheimen. Samen met hem stonden ook drie Chinese werknemers terecht. Ze zouden ongeveer 1,3 miljoen dollar aan steekpenningen ontvangen hebben.

De Chinese autoriteiten arresteerden het viertal vorig jaar in juli. Rio Tinto voerde op dat moment moeizame onderhandelingen over de verkoop van ijzererts aan een consortium van Chinese staalbedrijven. Stern Hu en zijn medewerkers zouden daarbij in het bezit geweest zijn van de aankoopplannen die dienden als leidraad voor de Chinese onderhandelaars.

Stern Hu had schuldig gepleit op de aantijgingen, al ontkende hij wel dat hij 946.300 dollar gekregen had. Hij kreeg zeven jaar voor het aanvaarden van steekpenningen en vijf jaar voor het stelen van commerciële geheimen. Uiteindelijk zal hij daarvan tien jaar effectief moeten zitten. Zijn medebeklaagden kregen straffen van zeven tot veertien jaar.

De diplomatieke wereld en buitenlandse investeerders volgen het proces met argusogen om te zien of China haar beloftes van een transparante rechtsgang zou waarmaken.

Rio Tinto kondigde intussen aan zijn vier door een Chinese rechtbank veroordeelde werknemers te ontslaan. 'Conform het beleid van de groep gaan we een einde stellen aan hun contracten', luidt het in een persbericht. Rio Tinto bestempelt daarin het gedrag van de werknemers als 'betreurenswaardig'.

Australië spreekt van een 'zeer strenge veroordeling', maar zegt dat die de relaties tussen Australië en China niet zal beïnvloeden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud