Topmanagement Ford ontvangt grote bonus ondanks recordverlies

De bestuurders bij de Amerikaanse autobouwer Ford hebben in 2006 belangrijke bonussen ontvangen. Nochtans is het bedrijf in volle herstructurering en werd er het voorbije jaar een recordverlies van maar liefst 12,7 miljard dollar opgetekend.

(belga) De CEO Alan Mulally, die pas sinds september aan de slag is bij Ford, ontving in totaal 28,18 miljoen dollar, waarvan slechts 666.000 dollar vast salaris en de rest premies. Dat blijkt uit een document dat Ford overmaakte aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

William Ford, afstammeling van de stichtende familie, die tot september de leiding had en sindsdien voorzitter van de raad van bestuur is, kreeg in 2006 10,5 miljoen dollar. Het gaat hier niet om salaris -dat weigert hij zolang de groep niet uit de verliescijfers is- maar wel uitsluitend om aandelen en pensioenvergoedingen.

Ook de financieel directeur (4,4 miljoen dollar) en het hoofd van Ford Noord-Amerika (5,6 miljoen) lieten zich gul bedienen. Nochtans heeft de groep het moeilijk. Vorig jaar werd beslist de Noord-Amerikaanse activiteiten te herstructureren. Ford lijdt onder de hevige concurrentie van de zuiniger, Aziatische automodellen. Verschillende fabrieken worden gesloten en tegen 2008 worden 40.000 banen geschrapt. De groep hoopt het jaar nadien weer winst te maken.

Ford is trouwens niet het enige bedrijf waar de bonussen in 2006 de pan uitswingden. Volgens een studie van consultant Watson Wyatt Worldwide waren de premies (in aandelen, opties, enz..) voor de toplui van Amerikaanse bedrijven vorig jaar met 50 procent gestegen op één jaar tijd. 2006 was op economisch vlak een uitstekend jaar. Een pak bedrijven tekenden recordwinsten op en ook de aandelenkoersen presteerden goed.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud