Advertentie

Tot 450 jobs weg bij DHL in België

©Photo News

Bij verschillende bedrijven van de DHL-groep in België verdwijnen 380 jobs. Bij EAT, de luchtvaartmaatschappij van DHL, moeten 180 van de 325 jobs weg. Op het Europees hoofdkwartier van DHL Express in Diegem sneuvelen dan nog eens zo'n 270 banen. Het nieuws wordt bevestigd in vakbondskringen.

(tijd/belga) - De 450 ontslagen zijn een combinatie van een sanering bij twee dochterbedrijven. De ontslagen bij EAT kaderen in het plan om de luchtvaartmaatschappij tegen 2010 te verhuizen van Brussel naar Leipzig. De ontslagen vallen bij het grondpersoneel, het vluchtpersoneel wordt niet getroffen door de ingreep.

De beslissing kadert volgens de directie in het DHL's InDex Programma dat het moederbedrijf Deutsche Post eind 2008 aankondigde. Het betreft een globaal programma van maatregelen om synergieën en kostenbesparingen te realiseren. Deze zijn volgens de directie noodzakelijk om DHL te helpen haar concurrentiële positie te behouden en het hoofd te bieden aan de wereldwijde financiële crisis die het vrachtvolume significant heeft doen dalen.

EAT

Volgens de directie van het bedrijf komen de 180 ontslagen bij EAT er door de internationale economische crisis. De vakbonden menen echter dat dit slechts een excuus is. Volgens hen wil DHL al zijn activiteiten meer gaan concentreren rond zijn Europese hub Leipzig.

EAT heeft de recente maanden een woelig sociaal parcours gereden. In februari verdwenen al eens 24 jobs, in maart moesten 36 piloten opstappen. Nu komen daar dus nog eens 180 werknemers bij. 

DHL Express

Verder raakte bekend dat ook op de Europese hoofdzetel van DHL Express zo'n 270 van de 500 à 600 jobs moeten verdwijnen. Hier kadert het jobverlies in een wereldwijd besparingsplan dat tot 460 miljoen euro moet opbrengen.

De vakbonden beraden zich over acties. Onmiddellijk na de aankondiging van de ontslagen op een ondernemingsraad, vroegen ze alvast om een nieuwe tussenkomst van een sociaal bemiddelaar. Die was vorige week ook al opgetreden tijdens de onderhandelingen over het ontslag van 36 piloten. 'De aankondiging van een nieuw collectief ontslag verandert alles. Wij willen immers onderhandelen over het geheel en niet over stukjes en brokjes', aldus vakbondssecretaris Ria Cerulis (BBTK).

Volgens Cerulis misbruikt de directie de actuele crisis om allerlei herstructureringen door te voeren. 'Acties van het personeel zijn niet uitgesloten, maar de directie heeft ermee gedreigd de bonus die voor eind juni beloofd is in geval van acties niet uit te betalen'. De maatregel brengt volgens de directie geen inperking mee van het aantal vluchten, noch wijzigingen van de aard en grootte van de huidige hub-gerelateerde activiteiten in Brussel. Cerulis betwist dit. 'Op termijn blijft in Zaventem nog enkel een dienstregeling over voor het brengen en ophalen van pakjes voor ons land'. Bij EAT werken thans circa 600 personen.

DS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud