'Toyota-werknemers laakten veiligheidsoffers'

(foto afp) ©AFP

Werknemers van Toyota veroordeelden in 2006 al de 'veiligheidsoffers' die de autobouwer uit winstbejag bracht. Dat blijkt uit een memo die de autobouwer moest overhandigen aan onderzoekers van het Amerikaanse congres en staat op de website van de Britse krant The Times.

(tijd) -Het Amerikaanse parlement buigt zich over de technische problemen bij verschillende modellen van Toyota. Door ongevallen vielen volgens de Amerikaanse autoriteiten ruim 30 doden. Wereldwijd moest Toyota al 9 miljoen wagens terugroepen.

In de twee pagina's tellende memo, die gericht was aan de toenmalige voorzitter Katsuaki Watanabe, deden verschillende werknemers met een lange staat van dienst hun beklag over de 'veiligheidsoffers'. De memo belichtte ook de inadequate ontwikkelingstijden voor nieuwe modellen en het algemeen verval van de vakbekwaamheid bij Japans meest gereputeerde autobouwer.

De werknemers besloten dat vitale processen nu in handen van 'amateurs' waren. De problemen situeerden zich niet zozeer op het productieniveau, maar vooral in de fase van de planning, luidde het.

Vorige maand gaf Toyota te kennen dat het te snel uitbreidde, waardoor het met een tekort aan specialisten kampte. In de memo laakten de werknemers het fenomeen waarbij Toyota ervaren werknemers aan de kant schoof om sneller te groeien.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud