Twitter-hysterie over vulkaan Hekla blijkt ongegrond

De door een aantal online nieuwsmedia opgepikte berichten op Twitter over de uitbarsting van een tweede vulkaan op IJsland, blijken totaal ongegrond. De webcam die door de IJslandse televisie op de Hekla moest gericht zijn, bleek per vergissing de al actieve Eyjafjallajökul te tonen, wat tot een uitbarsting aan paniekberichten leidde.

(tijd) - Twitter, gesticht in 2006, is met tientallen miljoenen bezoekers een van de populairste websites ter wereld. De bezoekers posten berichtjes of ‘tweets’ van maximaal 140 tekens over hun dagelijkse leven, maar ook over politiek en economie. Tijdens de volksopstand na de presidentsverkiezingen in Iran, bewees de dienst zijn nu als een bron van informatie over een land waar de traditionele nieuwskanalen door de overheid worden gecontroleerd.

De achilleshiel van de dienst is dat informatie razendsnel maar ongecontroleerd wereldkundig wordt gemaakt. Op zowat twintig minuten tijd werden alle twitter-kanalen die betrekking hadden op de IJslandse vulkanen overspoeld door berichten dat de Hekla actief is geworden. Basis daarvan was een webcam van de IJslandse televisie, die de vulkanen in de gaten hield.

Die was gericht op de actieve vulkaan, maar op de website werd gezegd dat het om de grotere vulkaan Hekla zou gaan. Intussen is de verwarring duidelijk. De IJslandse meteorologische dienst zou de berichten al ontkend hebben. Heel wat twitteraars nemen nu echter nog de aanvankelijke paniekmeldingen over.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud